Вучков е подал оставката си по време на днешното заседание на кабинета и тя е била приета от Бойко Борисов, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Днес се очакваше Вучков да предложи кандидатури за нови главен секретар на МВР и председател на ДАНС.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова, която дойде в Народното събрание, за да разговаря с партиите, каза, че оставката е била неочаквана.
По думите й мотивът за нея е внесен от Вучков доклад до Борисов от петък за смяна на шефовете на ДАНС и главния секретар на МВР.

Правната дирекция на МС обаче след щателен анализ на доклада излязла със становище, че подобна смяна не е добре да се прави към настоящия момент. Борисов разговарял с Вучков като е изтъкнал становището и е подчертал, че не е уместно да се сменят тези ключови постове точно в момент, когато в България идва на посещение шефът на ФБР.

След приемането на промените в Закона за МВР, премиерът заяви, че не вижда причина главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефът на ДАНС Владимир Писанчев да бъдат сменяни, защото щели да го обвинят в чистка.

Президентът Росен Плевнелиев беше категоричен, че трябва да има рокади и в МВР, и в ДАНС, защото спецслужбите не работят добре.

Категорично за смяна на Лазаров и Писанчев се обявиха от Реформаторския блок и Патриотичния фронт. 

Ще има ли наистина оставка?

Председателят на НС Цецка Цачева събра на среща Веселин Вучков, депутати от ПГ на ГЕРБ, начело с ръководителя им Цветан Цветанов, Радан Кънев (РБ) и други лидери от управляващите.

Изненадан съм, но ни бих казал разочарован, коментира най-напред председателят на ПГ на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов. Той поиска време, за да се запознае с мотивите, да разговаря с Вучков и премиера, за да не прави емоционални изказвания.

Цветанов обаче не виждал в оставката индикации за нестабилност в кабинета и не мисли, че трябва да се стига чак до такива заключения.

По-късно Цветанов каза, че ПГ на ГЕРБ ще разговаря с Вучков. Той дори намекна, че нещата не са окончателни:

"Оставката се гледа в НС, ако тя не стигне до него, ние не говорим за оставка. Имало е последващи разговори между премиера и министър Вучков".

В отговор на въпрос Цветанов каза, че не би се върнал на поста.

Лидерът на ДСБ и съпредседател на РБ Радан Кънев също загатна, че може да има промяна на ситуацията:

"Проведохме разговори с вицепремиерите Румяна Бъчварова и Меглена Кунева. Все още разчитам, че тези новини не са окончателни, ще имаме още разговори. Нека да обсъдим лично с Веселин Вучков мотивите му и да не интерпретираме на база на слухове. Възможно е да има и други мотиви за оставката".

Кънев бе категоричен, че не може главният секретар да е по-ценен от министъра и изрази надежда, че не става дума за подобна зависимост.

При всяко положение, оставка на вътрешен министър би била дестабилизиращ момент в работата на това правителство, заяви още Кънев.

Вицепремиерът Меглена Кунева (РБ) на свой реди заяви от парламентарната трибуна, че причините за оставката на Вучков са лични и увери, че системата за сигурност няма да бъде разклатена по никакъв начин.

Вероятно мотивите за оставката на вътрешния министър са свързани с промените в Закона за МВР и промените, които искаше да направи в персонален план, предположи днес Красимир Каракачанов от ПФ.  Попитан кой според него ще наследи Вучков, той отговори, че това е въпрос на разговори.

Оставката на вътрешния министър говори за изключителната нестабилност на правителството на Бойко Борисов, коментира пред журналисти зам.-председателят на ПГ на "БСП лява България" Атанас Мерджанов, предаде БТА.

"Фактът, че един от силовите министри подава оставка в един толкова важен момент за страната, говори за нестабилност", посочи той.

В отговор на въпрос защо Светлозар Лазаров е толкова важен, че един министър си тръгва заради него, Мерджанов заяви:

"Г-н Лазаров като главен секретар във времето, когато ние бяхме във властта, се справяше добре с поставените задачи. Премиерът и министърът на вътрешните работи трябва да отговарят на тези въпроси".

Право на министъра е да си подаде оставката и е право на премиера да я приеме или не, заяви пък лидерът на ДПС Лютви Местан, цитиран от „Фокус“.

Има закон, който беше приет съвсем скоро и в една правова държава законите се изпълняват такива, каквито са, добави той.

АНКЕТА: Одобрявате ли оставката на Веселин Вучков?