По неофициална информация има отведени за разпит, съобщиха БНР и bTV. Според очевидци става дума за двама младежи от арабски произход.

Операцията, ръководена от Специализираната прокуратура, е срещу организирана престъпна група, извършвала нерегламентиран прием на чуждестранни студенти. Неофициално се твърди, че граждани на държави извън ЕС са приемани "проформа" срещу подкуп, за да започнат след това работа в съвършено други сфери и след това да кандидатстват за гражданство - без нито ден в университета. Други просто се възползвали от възможността 6 години безпрепятствено да пътуват.

Проверките обхващат студенти, преподаватели и администрация. 

Ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев коментира лаконично пред БТА, че се провеждат действия по разследване, които са започнали тази сутрин, но не може да предостави повече информация по образуваното досъдебно производство.

През юни м.г. в Софийския градски съд тръгна делото срещу бившия ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев. Негов съпроцесник е Алексей Алексеев - бивш главен секретар на учебното заведение. 

Двамата са на съд за сключени неизгодни сделки и безстопанственост. Разследването започна по одит от Министерство на образованието, като бе установено, че близо 150 студенти са записани без да положат изпит по биология и химия. Те плащали много по-малко за обучение и така настъпила щета за около 1 100 000 лева. 

По-рано днес пък над 400 млади лекари от Медицинския факултет в София положиха Хипократова клетва на специална церемония в НДК. Випуск 2017 е най-големият за последните 25 години, съобщиха от университета.
Трима са завършили медицина с пълно отличие и получиха наградата "Златен хипократ".