Акцията на ДАНС и Окръжна прокуратура-Пловдив е проведена вчера.
Повдигнати са й обвинения за длъжностно престъпление и търговия с влияние във връзка с договори за доставка на хранителни продукти в детските градини, яслите и млечните кухни.

От действията на Петрова са могли да настъпят немаловажни вредни последици и да възникне опасност за здравето на децата, съобщават от прокуратурата.

Днес тя е освободена с парична гаранция от 5000 лв.

"Петрова е лансирала една и съща фирма - „Надежда 2000” ЕООД, за доставка на хранителни продукти, които са били на високи цени, но с ниско качество", обясни говорителят на Окръжна прокуратура прокурор Галина Андреева пред "Фокус" и БТА.

Договорът за доставка на храни за детските ясли и кухните е на стойност 376 000 лева. Той не е сключен от Петрова, но според прокуратурата по него тя е упражнила търговия с влияние.

Кметицата е получила ваучери за 10 000 лева за нея и дъщеря й за екскурзия до Тайланд от фирмата доставчик.

Другият договор - за доставка на храни за детските градини, е на стойност 1,354 млн. лева. По него са доставяни скъпи хранителни продукти на многократно завишени цени. Гроздето, например, е договорено да се доставя на цена от 7,50 лева за килограм.

Освен това директори на детски градини в Пловдив многократно са пускали сигнали до Петрова, че получават гранясала риба и продукти с изтекъл срок на годност, които може да са опасни за здравето на децата. Сигналите обаче са били оставяни без движение, казаха от прокуратурата.

Разследването продължава.

Най-тежкото предвидено от закона наказание за престъпленията, за които са повдигнати обвинения по делото, е лишаване от свобода от 1 до 8 г., като е предвидена и възможност за лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност.

Окръжна прокуратура-Пловдив е внесла в Окръжен съд искане за отстраняване на Петрова от длъжност.

Тя не отговаря на мобилния си телефон, предаде БТА. От администрацията на район "Централен" съобщиха, че си е взела отпуск.

Кметът на Пловдив Иван Тотев научи новината медиите.

„Нищо не знам по случая. Видях се с Петрова и тя не ми каза нищо”, коментира той за Дарик.

46-годишната Райна Петрова е бивш директор на училище. Тя е кмет на район "Централен" от 2007 г.