Агентите проверяват сградата на Агенция "Пътна инфраструктура" заради спрения търг на най-дългия и важен тунел на магистрала Струма – „Железница“, съобщи OFFNews.

АПИ е обект на проверка от страна на службите, тъй като в хода на процедурата било констатирано, че част от представеното техническо предложение на участник в процедурата липсва, тоест е изчезнало.

Арестуван е Стефан Гайтанджиев, който е оценител по проекта.

Търгът за най-големия и скъп строителен обект в България бе спрян изненадващо, в момент, в който процедурата приключваше и предстояха строителните работи. Обществената поръчка за „Железница“ е на стойност 250 милиона лева.

От АПИ обясниха, че спират търга заради дребни нарушения .

Папката с техническото предложение на един от участниците в търга е изчезнала от стаята, в която се съхраняват документите на всички участници. Условията за съхранението им са изключително строги - в стаята е забранено да влиза само по един служител. Именно заради това има подозрение, че папката е открадната от вътрешен човек от АПИ.

След разследване, ДАНС стига до Стефан Гайтанджиев, който е външен оценител на участниците в търга. Той е бил главен секретар на дирекция в АПИ по времето на управлението на тройната коалиция.

Гайтанджиев заема мястото на служебния министър Спас Попниколов, който е бил оценител именно на търга за тунел „Железница“ на "Струма". Когато встъпва в длъжност, той си прави отвод и на негово място идва именно Стефан Гайтанджиев.

Стефан Гайтанджиев е арестуван за 24 часа, след като в дома му е намерена изчезналата папка, а заради опорочената процедура търгът е спрян. По-късно задържаният е освободен с мярка "подписка".

На въпрос дали ще се наложи ново проектиране и да се смени трасето на магистрала "Струма", премиерът Огнян Герджиков посочи, че това не може да бъде приоритет на служебното правителство заради краткия времеви хоризонт, който има. По думите му този въпрос трябва да бъде решен от новия кабинет.

По-рано днес бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова изрази възмущение чрез дълъг пост в профила си във „Фейсбук”, където зададе множество въпроси, един от които бе:

Стефан Гайтанджиев ли е външният експерт и бил ли е част от ръководството на АПИ заедно с Пирин Пенчев по време на тройната коалиция, на която ЕК спря всички пари?