Седем от тях са били международни с участието на Европол, Центъра за полицейско сътрудничество в Югоизточна Европа, Чехия, Испания, Хърватия, Сърбия, Румъния, отчетоха се от агенцията.

Акциите срещу канали за трафик са били 7, от които четири - международни. Едната е осъществена чрез съвместен екип за разследване с Евроджъст, а други три - с партньорски служби от Норвегия, Германия и Холандия.

Общото заловено количество наркотици е: 127,383 кг хероин, 26,625 кг кокаин, 54,865 кг марихуана и канабис, както и 46 стръка растения, 208,351 кг и 211 852 таблетки синтетични наркотици и 83,700 кг прекурсори.

Общо за първото шестмесечие служителите на ДАНС са участвали в 173 операции, от които 23 международни.

За пресичане на механизми за производство и разпространение на фалшива валута и неистински официални документи са проведени четири операции, при които са иззети подправени документи за самоличност, фалшиви евробанкноти на обща стойност над 2,05 млн. евро, техника за изработване на неистински парични знаци и документи, материали за изготвяне на фалшиви документи.

През първото полугодие на 2014 г. за противодействие на незаконната търговия и трафик на културно-исторически ценности са осъществени 12 операции, чрез които е предотвратен износът от страната на голямо количество антични и средновековни монети и предмети със значима стойност за науката и културата. Върнато е и изнесено в чужбина и подготвено за продажба на търг уникално съкровище.

Във връзка с нарасналия обем информация, обменяна между ДАНС и Европол, агенцията изпраща свой постоянен представител в организацията, добавят от ДАНС.

Целият отчет на ДАНС за първото шестмесечие можете да прочетете тук