Акцията в София е планирана въз основа на информация на ДАНС и е осъществена съвместно със сили на СДВР, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” и Дирекция „Миграция” - МВР, съобщиха от пресцентъра на вътрешното ведомство.

След подаден предварителен сигнал бяха проверени редица сгради и хостели в района на бул. „Мария Луиза” и площад „Лъвов мост”.

В хода на операцията са задържани 60 пълнолетни и 9 малолетни незаконно пребиваващи лица от афганистански и от пакистански произход. Между тях има мъж с наложена забрана за влизане на територията на Шенген. Задържаните са заведени в районни управления на полицията и се работи по установяване на самоличността им.

Задържани са и двама чужденци, организиращи незаконната миграция - иракчанин, пребиваващ в България от 1996 г. и сомалиец, пребиваващ в България от 2014 г. Двамата, в съучастие с други лица, са създали мрежа за прехвърляне към Западна Европа на имигранти.

Те са осигурявали незаконно влизане в страната и са предоставяли за целта транспортни средства, места за настаняване и неистински документи за самоличност. Имигрантите са заплащали на организаторите суми от 1000 до 3000 евро. Дейността на мрежата е създала предпоставки за застрашаване на националната сигурност и обществения ред.

Във връзка с установените факти и обстоятелства със заповед на председателя на ДАНС Димитър Георгиев, на двамата организатори на мрежата за трафик на имигранти е отнето правото на пребиваване в България.

Иракчанинът и сомалиецът принудително ще бъдат отведени до границата
, експулсирани и ще им бъде наложена забрана за влизане в страната за срок от 5 години.

Проведената операция е част от съвместните мерки на ДАНС и МВР за разкриване и пресичане на дейности по незаконно въвеждане и прехвърляне на чужденци към и през територията на България, допълват от ведомството.

Като част от тези мерки, при друга акция вчера органите на МВР са задържали още 81 нелегално пребиваващи в страната чужди граждани. При тези случаи полицията е реагирала на сигнали.

"Работим по всички линии, работим вътре в страната, работим на границата по тая тема. Международното сътрудничество е изключително активно, мога да поздравя колегите за вчерашната операция. Тя премина успешно. Срещу незаконно пребиваващите граждани се прилагат съответните мерки. Така трябва да се действа", коментира днес вътрешният министър Румяна Бъчварова, цитирана от БНР и "Фокус".

Тя добави, че вчерашната операция в района на Лъвов мост е била в тази посока - за овладяване и неутрализиране на трафикантските мрежи, които много бързо се организират и са основният канал, по който тече увеличеният миграционен натиск.

През 2013 г. България е предоставила убежище на 6935 чужденци, от които 6410 (91,3%) са сирийци, 430 (6,1%) са били без гражданство, а 95 (1,4%) са иракчани.

АНКЕТА: Как да се разпределя имигрантският поток в ЕС?