След четири часа спорове Народното събрание одобри на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за МВР, предложени от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов (ГЕРБ) и Петър Славов (РБ).

Изменението беше одобрено със 128 гласа „за”, 56 „против” и 1 „въздържал се”. ГЕРБ, РБ, ПФ, БДЦ и АБВ гласуваха в подкрепа на измененията.

Ще се възстанови конкурсното начало за растеж в кариерата в МВР, както и Главна дирекция "Национална полиция". Специализираната дирекция за технически операции към ДАНС се предлага да бъде прехвърлена към Държавната агенция за технически операции към МС (ДАТО). Промени в закона за СРС предвиждат да бъде отменен принципът на финансова обвързаност при осигуряване и прилагане на СРС. Отпада изискването за СРС да се плаща от органа, заявил искане за тяхното използване.

Подкрепено бе предложението на РБ, с което се предлага служителите на МВР при охрана на мероприятия по Закона за събранията, митингите и манифестациите, спортни състезания и други масови прояви, да носят на видно място на връхната си дреха личен идентификационен номер, позволяващ идентификация на самоличността им.

Вижте снимки >>>

Атанас Мерджанов от БСП критикува преди гласуването, че в проекта на закон няма философия и мнозинството се кръщавало реформаторско, но ни връщало назад във времето, предаде "Фокус".

"Лудост е след мащабно преместване, да се връщаме назад само след няколко месеца. Ние демонтирахме модела „Цветанов”, вие искате да го възстановите. Ако това е до известна степен разбираемо от страна на ГЕРБ, не мога да разбера ентусиазма на другите партньори от четворната коалиция. Вие не сте колектив, вие сте съучастници", коментира той.

Мерджанов припомни, че при предишния начин на работата на МВР е имало свръхцентрализирана структура, въздесъща ГДБОП и поголовно подслушване.

„Не сме съгласни президентът да бъде включен в избора на главен секретар. Кой заблуждавате, г-н Цветанов, за президента балансьор? Искате да смените главният секретар, да сложите ваш човек”, обърна се той към бившия вътрешен министър.

От БСП не са съгласни за връщането на ГДБОП в МВР. Според левицата резултатите в борбата с организираната престъпност са по-добри и това било видно от становище на ДАНС.

"По темата за СРС сме особено мнителни за всяка промяна, предложена от новото мнозинство, добави той.

„Твърдението за възстановяване на балансиращата роля на президента се оказва удобен начин за отклоняване вниманието на истинската цел. Възстановява се ГДПОБ в системата на МВР – внимателният прочит на промените навежда на мисълта, че реформата в ДАНС не остава само извеждането на ГДБОП“, заяви Хамид Хамид от ДПС.

По думите му ГДБОП се определя като служба за сигурност и предложните промени изглеждат като първи стъпки на ограничаване правомощията на ДАНС, а предложените правомощия на ГДБОП ще предизвикат трудности при прилагането на закона в МВР.

Той уточни, че ГД „Национална полиция“ ще възстанови практиката органите на ГД „Национална полиция“ да започнат работа по разкриване на една престъпна дейност, а в последствие ГДБОП да им вземе разработката.

ДПС видя известна логика дирекция „Технически операции“ да се премести в ДАТО.

Цветан Цветанов от ГЕРБ защити промените в закона с думите, че от 1991 г. всички структури, които са с полицейски функции, които са се занимавали през годините срещу тежката организирана престъпност, винаги били в структурите на МВР до 2013 г., когато било направено това радикално предложение.
По думите му от 2009 г. до 2013 г. промените в Закона за МВР били правени в конструктивен диалог с ЕК и в докладите й имало позитивни констатации.

"2011 г. дефицитът в бюджета на МВР беше 13 млн., 2012 г. - 7 млн., а 2013 г. и  2014 г. беше стигнал до 210 млн.. Кой модел е по-добрият, моделът "Цветанов" или моделът, с който вие възвърнахте престъпността и вие да бъдете в нейна услуга", попита той бившите управляващи, цитиран от БНР.

Вътрешният министър Веселин Вучков пък гарантира, че няма да има скандални персонални назначения, най-малко, защото законът няма да го позволява.

„Няма да има сътресения, това също го гарантирам. Сътресения се случиха миналата година – шест месеца ДАНС и ГДБОП не проработиха. Тази реформа ще премине без сътресение. Тя не е конфликт на персони с оглед на конкретни личности. Става дума и за балансиращата роля на президента, която имаше в продължение на 25 г. и е неясно защо бе отнета”, допълни още Вучков.

Той предложи от 1 април 2015 г. новопостъпилите служители в администрацията на МВР да се назначават по закона за държавния служител, а не да ползват привилегиите по закона за МВР. По думите му предлаганите поправки не предвиждат никакво орязване на социални права на служителите.

Вучков каза още, че ДАНС не може да се справи с голямото предизвикателство разследване на престъпления по НПК и добави, че агенцията продължава да стои като мастодонт хибрид.

Преди дни от ДАНС възразиха срещу предлаганите промени и предупредиха, че може да има влияния на определени кръгове.

"Решението да бъде преместен ГДБОП в ДАНС или сега както се предлага да бъде изваден, това са политически решения",
коментира днес пред журналисти в парламента председателят на ДАНС Владимир Писанчев.