Това съобщи пред „Фокус” главният секретар на МВР Георги Костов.

Това са лица, които не владеят български език и не притежават документи за самоличност. На този ранен етап не можем да кажем дали са регистрирани като бежанци или са незаконно проникнали в страната”, обясни той.

Акцията се проведе на територията на централната градска част.

Пред БНР комисар Костов обясни, че предстои статутът на задържаните да бъде проверен в районните поделения на МВР, след което ще бъдат решени по-нататъшните действия спрямо тях.

Тази сутрин той уточни пред bTV:

Вчера е извършена регулярна операция, тя не е нещо изолирано. В рамките на тази операция в централна градска част на столицата бяха задържани над 130 души, които при първоначалните беседи с колегите не са могли да дадат обяснение за правния си статут”.

По думите му в последствие около 8-9 от тях са освободени, тъй като са с предоставен статут на бежанци. За момента са задържани 125 души, за които към момента има информация, че са незаконно пребиваващи и от Дирекция „Миграция” ще ги настанят в приемните центрове, ще проведат необходимите беседи и ще установят как са проникнали в страната, дали следва да им бъде предоставен статут на бежанци и ще се вземат необходимите административни мерки, добави Костов.

Той посочи, че от началото на годината през пунктовете на Дирекция „Миграция” са преминали 16 хил. души, като числата на задържаните незаконно проникнали в страната са относително съизмерими на вход, на изход и във вътрешността на страната.

Грубо около 5 хил. души са задържани от началото на годината на вход на българо-турска граница, на изход на българо-сръбска граница и във вътрешността на страната”, уточни той.

Относно това какво ще се случи с тези хора и дали ще бъдат върнати в Турция например, главният комисар, че с Турция нямаме сключена реадмисионна спогодба.

Ако са проникнали през Гърция има правна възможност да бъдат върнати. Ако не може да се установи начина, по който са проникнали в страната, но установим етническия им произход и родната им държава не е включена в списъка на държавите, от които би следвало да им предоставим хуманитарен статут на убежище, тогава има механизъм, който използваме и ги връщаме в родните им държави”, обясни той.

От началото на годината имаме над 200 привлечени български граждани за каналджийска дейност. Определено това е една престъпна дейност, която е привлекателна за престъпния контингент, каза още Костов.

На 1 юли при съвместна акция на ДАНС и МВР в центъра на София бе разбит канал за нелегална миграция от Близкия изток към България и Западна Европа. Тогава бяха задържани десетки, сред които и четиримата организатори на канала.

Обявиха имената на българите от камиона-ковчег в Австрия

От прокуратурата обявиха официално имената на българите, които бяха арестувани наскоро за нелегален трафик на мигранти в Австрия и Унгария.

Това са Хасан Хасан Салех, Методи Иванов Георгиев, Цветан Георгиев Цветанов, Венцислав Борисов Тодоров, Ивайло Нелиев Стоянов, съобщи говорителят на Върховната касационна прокуратура Румяна Арнаудова, цитирана от bTV.

Тя обясни, че част от тях живеят в България, а други - в европейски страни. Петимата са участвали в схемата за незаконно прехвърляне на мигранти в страни от ЕС като шофьори или като организатори на канали за трафик. Превозът е ставал с товарни автомобили, купени в България или наети в Унгария.

В края на август на магистрала в Австрия недалеч от границата с Унгария бе открит камион - морга със 71 починали бежанци от Сирия, сред които и 4 деца. По случая първо бяха задържани четирима българи и един афганистанец, а вчера още двама нашенци бяха арестувани в България и Унгария.
Полицията смята, че те са хора на ниско ниво от престъпна организация, занимаваща се с трафик на хора. Разследващите обаче се надяват чрез тях да стигнат до ръководителите на бандата.

АНКЕТА: Кой да охранява границата?