При операцията, която бе проведена основно в района на Женския пазар, са извършени проверки на общо 17 адреса, за които е имало предварителна информация за настаняване на нелегални имигранти.

Вижте снимки>>>

Проверени са 81 чужди граждани, като е установено, че 27 от тях са незаконно пребиваващи в страната лица. В районни управления на МВР са отведени 20 лица и се работи по установяване на самоличността им. На Държавна агенция „Бежанци” са предадени 5 деца и двамата им родители, съобщиха от пресцентъра на ДАНС.

Предотвратено е прехвърляне на голям брой чужденци, произхождащи от Афганистан и Сирия, тъй като операцията е проведена в момент на подготовка на тяхното незаконно преминаване на границата с Турция.

Организаторите на канала са петима чужденци от иракски и сирийски произход. Четирима от тях са задържани, а петият в момента е извън страната, откъдето е набирал имигранти за прехвърляне в България.

Установено е, че нелегалната мрежа е акумулирала значителни финансови средства от незаконната си дейност. Организаторите на канала са поддържали висок стандарт на живот, притежавали са значителни финансови средства, луксозни автомобили и скъпи недвижими имоти. Дейността на мрежата е създала предпоставки за застрашаване на националната сигурност поради риск от проникване на чужденци от рискови региони, потенциално свързани с терористична и екстремистка дейност.

Допълнителен рисков фактор са натрупаните незаконно придобити големи парични суми, чието предназначение за друга престъпна дейност или тероризъм се проверява, допълват от агенцията.

Във връзка с установените факти и обстоятелства със заповед на председателя на ДАНС на организаторите на канала са наложени принудителни административни мерки отнемане на правото на пребиваване в България, принудително отвеждане до границата, експулсиране и забрана за влизане в страната за срок от 5 години.

Продължават действията по изясняване на престъпната дейност на мрежата. Проведената операция е част от съвместните мерки на ДАНС и МВР за разкриване и пресичане на дейности по незаконно въвеждане и прехвърляне на чужденци към и през територията на България.

"Акцията на ДАНС е насочена към незаконно пребиваващи и трафиканти на хора - нещо, което правим регулярно от известно време насам и има добра успеваемост", уточни в кулоарите на парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, цитирана от БТА.

По думите й са идентифицирани всички места, на които има такова присъствие, и органите действат според ситуацията.

"Каналите на хора са проблем, който по принцип върви с всеки миграционен натиск, отдавна работим, установяваме каналите", потвърди министърът.