Арестите са продължение на специализираната акция срещу мрежа за незаконен трафик на хора, проведена преди два дни в столицата, когато бяха задържани 150 нелегални имигранти, съобщиха от пресцентъра на ДАНС.

Тримата задържани днес са пребивавали в страната, като са използвали за основание кандидатстване за бежански статут. За лицата е установено, че са организирали незаконно прехвърляне на имигранти от Афганистан, Пакистан и Близкия изток към Западна Европа през териториите на Турция, България и Сърбия.

Иракският гражданин е използвал апартамент в ж.к. „Люлин” като депо за временно настаняване на незаконно влезли в страната чужденци преди тяхното прехвърляне.

За да бъде преустановена на престъпната дейност на тримата, със заповед на председателя на ДАНС са наложени принудителни административни мерки отнемане на правото на пребиваване в България, принудително отвеждане до границата, експулсиране и забрана за влизане в страната за срок от 5 години. Мерките подлежат на незабавно изпълнение.

Предстои установяване на останалите организатори и участници в мрежата. Съвместните действия на ДАНС и МВР по противодействие на незаконната миграция продължават. Операцията е в изпълнение на мерките за разкриване и пресичане на дейности по незаконно въвеждане и прехвърляне на чужденци към и през страната, се казва още в официалното съобщение.