Мярката "задържане под стража" на Ахмед е удължена на 72 часа, потвърди адвокатът му Елвира Панкова, цитирана от БНР.

"Като в рамките на тези 72 часа, ще видим дали прокурорът ще внесе искане за взимане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Предполагам, че ще бъдат повдигнати обвинения на още 5-6 души. Ахмед не се признава за виновен и ми обясни, че няма отношение към това, в което го обвиняват", допълни адвокатката.

Вчера в Пазарджик бяха арестувани петима мъже и една жена. През цялата нощ пред пазарджишката полиция имаше хора, които чакаха освобождаването на духовния им водач Ахмед Муса Ахмед. Тази сутрин продължава струпването на роднини, които чакаха информация, но от ареста бяха освободени останалите петима без Муса, съобщи БНР.

В джамията "Абу Бекир" пък се проведе традиционната молитва, а обстановката в ромския квартал "Изток" е спокойна. Мюсюлманите обясниха, че живеят мирно в България и спазват както нашите, така и ислямските закони. Те отрекоха да участват в терористична организация.

Имамът Яшар Мустафа, един от свидетелите на акцията на ДАНС, заяви пред bTV:

"Ние изповядваме нормален ислям, салафити се нарича. Нито сме сектанти, нито групировка, ние сме традиционалисти, не сме убийци. Аз като нося брада и жена ми носи бурка, това не ни прави терористи. Ние нямаме против никой. Нека да уважават нашата религия, както ние уважаваме другите. Тази общност съществува повече от 20 години. Ние правим джамии в кварталите от години".

Вчера в Пазарджик бяха арестувани шест души – петима мъже и една жена. Тъй като те са задържани за 24 часа, по-късно днес част от тях може да бъдат освободени.

Сред задържаните е и осъденият за радикален ислям у нас Ахмед Муса Ахмед. Той има 4-годишна присъда за проповядването на радикален ислям, която се обжалва пред Пловдивския апелативен съд.

Претърсени бяха джамията "Абу Бекир" и над 30 частни жилища. Агентите на ДАНС иззеха компютри, голямо количество литература и видеоматериали.

Операцията на ДАНС, МВР и прокуратурата срещу проповядване на  антидемократична идеология и пропагадна за война се проведе освен в Пазарджик и в Пловдив, Смолян, Хасково и Асеновград. Над 140 души бяха задържани, като по-късно в ареста останаха 24-ма.

Парламентът ще изслуша на закрито заседание утре председателя на ДАНС Владимир Писанчев във връзка с операцията, решиха депутатите.

Вътрешният министър Веселин Вучков коментира пред БНТ, че утре прокуратурата ще даде пресконференция, на която ще оповести всичко около акцията против антидемократични проповядвани идеологии.
Според министъра освен превенция са необходими и конкретни наказателни производства, за да се предотвратят всякакви терористични клетки в страната.
"На този етап няма причина за безпокойство относно сигурността в България, нивото на сигурност е стабилно, но това не означава, че институциите не трябва да са бдителни", допълни Вучков.

АНКЕТА: Опасявате ли се от радикален ислям в България?