60-годишният Сребрьо Сребрев и 32-годишният Михаил Сребрев бяха задържани на 12 ноември при спецоперация на ДАНС и МВР.

Апелативните магистрати смятат обаче, че двамата мъже, които са баща и син, трябва да бъдат освободени срещу най-леката мярка - подписка. Водещият аргумент на съдиите, е, че реализираната от правоохранителните органи акция е професионално неиздържана.

При ареста бе обявено, че е разбит контрабанден канал за наркотици, като по нова схема дрогата е била пренасяна през зелената граница и укрита в изкопан бункер в земеделска земя в землището на с. Щит, на 15 метра от турската граница.

Бащата и синът били арендаторите на нивата. След обиск в дома им в Свиленград са открити огнестрелно оръжие, боеприпаси, мобилни телефони и СИМ карти.

Двамата обвиняеми днес категорично отрекоха да имат нещо общо със случая с открития наркотик, който според оценката на експерти е на стойност над 13 милона лева, съобщи БНР.

Пловдивският апелативен съд прецени още, че са нужни значителни по обем допълнителни усилия от страна на разследващите, за да бъде установена съпричастността на двамата към повдигнатото им обвинение, тъй като преки доказателства няма, а косвените са твърде недостатъчни.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Сребрьо Сребрев е излежавал присъда за убийство и е освободен от затвора през 2011 г. Синът му също е с криминални прояви.