Престъпната група е изградила канал за трафик на големи количества наркотични вещества (основно хероин) през Турция и България към страни от Западна Европа, съобщиха от пресцентъра на ДАНС.

При разследването са установени основни фигури, контролиращи канала в България. За прикритие са използвани легални транспортни услуги за превоз на товари от и към Близкия изток.

На 20 юли при влизане в страната на ГКПП „Капитан Андреево” е отклонен за извършване на митническа проверка товарен автомобил с българска регистрация, управляван от български гражданин. При извършената проверка е установен специален тайник в ремаркето на товарния автомобил, в който са открити 104 пакета хероин с тегло 106,300 кг, предназначен за транзитен превоз към крайните пазари.

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Хасково три дни по-късно - на 23 юли в София, е проведена спецоперация за задържане на двама български граждани, заемащи високи позиции в престъпната структура.

При обиските на жилищата и колите им, са намерени и иззети около 40 000 евро, над 30 броя мобилни телефона, над 30 броя SIM карти на български и чуждестранни оператори, преносим компютър, таблет и малко количество кокаин.

На двамата задържани са повдигнати обвинения, като те ще останат в ареста за 72 часа. Действията по разследването продължават.