Това стана ясно на специална пресконференция, която главният прокурор Сотир Цацаров даде заедно с председателя на ДАНС Владимир Писанчев и зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, съобщиха "Фокус" и БТА.

Операцията на ДАНС, МВР и прокуратурата срещу проповядване на  антидемократична идеология и пропаганда за война се проведе вчера в Пазарджик, Пловдив, Смолян, Хасково и Асеновград. Над 140 души бяха задържани, като по-късно в ареста останаха 24-ма.

Прокуратурата повдигна обвинения на 7 души за участие в престъпна група срещу републиката - проповядване на радикален ислям и пропагандиране за война.

Ръководител на групата е Ахмед Муса, духовният водач на ромите в пазарджишкия кв. "Изток", който е и единственият осъден за радикален ислям у нас.
Останалите са - Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Исмаил, Стефан Димитров и Александрина Ангелова. Всички те са български граждани от ромски произход, които са се наричали по между си с арабски имена.

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев коментира, че групата не е клетка на "Ислямска държава", но е можело да бъде. От агенцията са следили задържаните повече от година и половина и са решили да действат в момента, в който са забелязали началото на опити за набиране на бойци за "Ислямска държава" и призиви за джихад.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че при обиските са открити множество „рекламни материали” на "Ислямска държава" – знамена, фланелки, шапки, ленти за глава, стикери. Иззети са били и компютри, чрез които обвиняемите са прокламирали идеи за водене на война с християнството.

"Ахмед Муса от юли до ноември т.г. е проповядвал възгледите на "Ислямска държава". В проповедите си той говори за възхвала на ИД и персонално на нейния лидер, налагане на халифат в световен мащаб, всеки от последователите му да върши каквото е необходимо. Проповядват, че всеки трябва да слуша безусловно своите духовни водачи и да изпълни своя дълг, ако това му бъде вменено. Ахмед Муса има свои последователи в Германия, Франция, Холандия и други страни”, допълни Сарафов.

По думите на зам.-главния прокурор, в рамките на проповедите и извън тях са били събирани пари, които са били давани на Ахмед Муса.

"Тепърва ще установим дали той ги прибира за себе си, или ги предоставя за други цели”, обясни Сарафов.

Изтичане на информация форсирало операцията

"Изтичането на отделна информация стана причина за незабавна реализация на самата операция. С г-н Писанчев бяхме неособено силни привърженици на такова решение, но екип от колеги ни убеди да действаме незабавно", обясни пък Сотир Цацаров. 

Главният прокурор допълни, че осъществяването на такова разследване и събирането на годни доказателства, изисква внимателно планиране и организация, която е необходима с оглед на изключителния брой обекти, които следва да бъдат претърсени.

"Осъществяването на това, което се случи на 25 ноември, бе предвидено за първата десетдневка на декември”, каза главният прокурор.

Цацаров подчерта, че това не е разследване срещу етническа група, религия или такова, което има за цел преки или косвени последици - накърняване религиозните чувства на български граждани.

По думите на главния прокурор, причината за използването на служители на МВР в такъв мащаб е било с цел осигуряване пълна безопасност на екипите, за да бъдат предотвратени евентуални опити за провокиране на безредици.

Владимир Писанчев допълни, че са се стремили да не накърняват етническите отношения и изрично подчерта, че джамията, в която Ахмед Муса е бил задържан, не е била осквернявана. По думите на шефа на ДАНС, Муса е арестуван в помещение близо до джамията.

Утре председателят на ДАНС ще бъде изслушан на закрито заседание от депутатите.

АНКЕТА: Опасявате ли се от радикален ислям в България?