Корпоративна търговска банка не е упомената като заплаха за финансовата сигурност в доклада на ДАНС за 2013 г., съобщи Десислава Атанасова, цитирана от БНР.

На предишното заседание на комисията самата Атанасова обяви, че докладът е скрит от правителството на Пламен Орешарски.

Днес се проведе заседание на Временната анкетна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции, които е следвало да упражнят контрол и противодействат на източването на КТБ.

Бяха изслушани председателя на Държавна агенция «Национална сигурност» и директора на специализирана административна дирекция «Финансово разузнаване» в Държавна агенция «Национална сигурност».

"Представиха ни доклада, който оценява дейността на ДАНС за 2013-а година, който не е внесен в Народното събрание от МС. В него няма данни по отношение на КТБ", каза Атанасова.

Ако КТБ не е била заплаха за националната сигурност, в контекста на финансовата сигурност, то какво е?, попита тя.

По думите й, в доклада на ДАНС за КТБ не се говори. Обсъжда се финансовата и банковата стабилност на държавата така, както изисква доклада за дейността на държавната агенция.

Предвидени са мерки, обсъждани са предизвикателства и е обсъждана цялата дейност на агенцията по отношение на финансовата сигурност и стабилност, каза още Десислава Атанасова.