В официална позиция Бойко Рашков обвини Държавната агенция "Национална сигурност", че е отнела достъпа до класифицирана информация на заместника му Георги Гатев "произволно и въз основа на несъществуващи факти".

Скандалът с Гатев избухна в края на миналия месец, когато прокуратурата обяви, че той е имал нерагламентирани контакти с разследвани магистрати и ги е консултирал как да получат информация дали са били подслушвани незаконно.

В това държавното обвинение видя нарушение на "установения обществен ред" и предложи на ДАНС да отнеме допуска до тайни на Гатев. В момента той обжалва решение на Агенцията пред Държавната комисия по сигурността на информацията.

"Прокуратурата на Република България (ПРБ) твърди, че Г. Гатев е контактувал, провеждал срещи и разговори с трима магистрати, които съветвал относно съдържанието на техните молби до Бюрото. Разяснявал процедурата за разглеждане на подобни случаи и възможните отговори. В резултат на тези действия, според прокурора молби са подавани "не по установения ред", а г-н Гатев е нарушил "служебните си задължения".

Направен е и извод, че е нарушен "установения обществен ред" (по смисъла на ЗЗКИ), което е "основание за ненадеждност от гледна точка на сигурността и опазване на тайната", пише Рашков.

Той заявява, че силно впечатляват две обстоятелства:

първо, в заключителната част на прессъобщението ПРБ е "разяснила" на ДАНС нейните правомощия да отнеме достъпа до КИ, а на Народното събрание - предсрочно да прекрати мандата на Г. Гатев, което е очевидната цел и на двете институции;

второ, точно на посочените от прокурора фактически и правни основания ДАНС е отнела достъпа до КИ на г-н Гатев (чл. 41, т. 4 - осъществяване на дейност, насочена срещу обществения ред и чл. 42, ал. 1, т. 2 ЗЗКИ - факти и обстоятелства, които биха дали възможност за изнудване на проучваното лице).

По думите му е необходимо да се подчертае, че служебно нарушение обективно не е извършено, защото, за да е налице, нормативен акт трябва да съдържа забрана за контактуване, разговаряне или съдействие на лица, пожелали да подадат молба до Бюрото.

"Практиката длъжностните лица в Бюрото да подпомагат гражданите да упражнят правото си по закон, смятам за морална и добър пример за други институции. Не трябва да се забравя, че Бюрото е орган за защита срещу противозаконно ограничаване конституционните права на човека!", категоричен е Бойко Рашков.

"От прессъобщението на ПРБ не е ясно какви действия срещу обществения ред са извършени от Г. Гатев (нарушения на правилата за движение по улиците със или без МПС; неприлично поведение на обществени места; ...).

Ето защо на този етап е невъзможно да се обсъждат и противопоставят доводи на подобно голословно твърдение. Отделен е въпросът за ролята на ПРБ в този случай, като се има предвид решение номер 7/2016 г. на Конституционния съд. Неследващ логично от изтъкнатите "служебни нарушения" е и изводът, че чрез тях Г. Гатев може да бъде изнудван.

Очевидно е, че заключението за ненадеждност е произволно и не се основавана каквато и да е информационна наличност, позволяваща на ДАНС да вземе решение по компетентност самостоятелно."

Към становището има приложения и в него се казва в заключение: "Видно от изложеното и приложените материали, няма основание да се твърди, че г-н Г. Гатев е съставял документи, входирани в Бюрото, въпреки че ако го е направил, не би извършил каквото и да е нарушение".