Вчера ДАНС проведе акция в сградата на община Плевен. Около 17.30 ч. достъпът до сградата бе блокиран, а служители на ДАНС проверяваха документацията в кабинета на заместник-кмета по финанси Алексей Зелов.

От прокуратурата съобщиха, че в хода на операцията за 24 часа по Закона за ДАНС е задържан Алексей Евгениевич Зелов, заместник-кмет на Община Плевен. Той е руски гражданин със статут на постоянно пребиваващ чужденец в България.

Зелов е задържан при получаване на поискан от него подкуп в размер на 4000 лв. Повдигнато му е обвинение и е задържан с постановление на Софийската градска прокуратура за срок от 72 часа. Спрямо него ще бъде отправено искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Същевременно със заповед на кмета на Плевен Димитър Стойков, другият му заместник - Трифон Иванов, е назначен временно за и.д кмет, съобщи БТА. Няма официална информация каква е причината и къде е плевенският градоначалник.

Днес сградата на Община Плевен бе отворена за граждани, но охраната не допускаше вътре журналисти. От пресцентъра съобщиха, че нямат информация за резултата от проверката на ДАНС.

Председателят на общинския съвет Дарин Ангелов каза пред журналисти, че до момента в Общинския съвет не са постъпвали сигнали срещу Алексей Зелов.

Председателят на комисията за бюджет и финанси Мартин Митев - общински лидер на ГЕРБ в Плевен, също каза пред журналисти, че няма информация по случая и че познава Зелов като перфектен професионалист.