Това съобщи вчера австрийското министерство на вътрешните работи, цитирано от Асошиейтед прес и БТА.

Статистиката обхваща периода от началото на 2011 г. до 1 юли тази година. МВР оповести данните в отговор на парламентарно запитване на дясната антиимигрантска Австрийска партия на свободата.

44 от установените радикални ислямисти вероятно са загинали в Сирия според данни на министерството. 87 са се върнали след участие в сражения в Сирия и Ирак, а на 50 е било попречено да се присъединят към джихадисти в тези две държави. Смята се, че останалите са все още в региона.

Най-голямата група радикални ислямисти в страната е от чеченци, отчитат освен това във ведомството.

Говорителят на министерството Карл-Хайнц Грундбьок съобщи, че по-голямата част от екстремистите са се радикализирали след пристигането си в Австрия.

От друга страна миналата седмица бе съобщено, че завършени терористи биват обучавани как да се преструват на бежанци, за да проникнат лесно и незабелязано в Европа.

Мащабни обиски против салафити в Германия

Германската полиция извърши едновременни обиски в 10 провинции днес сутринта против заподозрени поддръжници на "Ислямска държава".

Стотици полицаи са претърсили над 200 апартамента и офиса на лидери и поддръжници на салафитската групировка "Истинската религия".

Обиските стартирали едновременно в 6,30 сутринта в провинции в Западна Германия и в Берлин.

По-рано салафити причиниха смут в Германия с проект да раздадат 25 милиона преводи на Корана безплатно.