Правителството е обсъдило днес доклад на Междуведомствена работна група за нуждите България да промени законодателството си по отношение на променящата се среда за сигурност и заплахите за тероризъм особено от така наречените чуждестранни бойци или хора, биещи се на страната на "Ислямска държава" или на други терористични организации, предаде БТА.

"България е длъжна да отговори на променената среда за сигурност и на нови заплахи. Конфликтът в Близкия изток е прекалено близо до нас, за да си позволим да не обръщаме сериозно внимание на проблема", каза Даниел Митов.

Той обясни, че на базата на предложения днес анализ до края на април Министерството на правосъдието и МВР ще предложат промени в законите. Министерството на правосъдието ще предложи промени в Наказателния кодекс, а МВР - промени в Закона за чужденците, Закона за убежищата и бежанците, Закона за влизането, пребиваването и напускането на страната на граждани на ЕС и др.

Външният министър каза още, че вече е засилен контролът по границите на България със Сърбия и с Турция - т.е по пътя, който води към Близкия изток. Тези мерки се прилагат и по отношение на въздушния транспорт. Засилен е и обменът на информация на специалните служби с партньорите от ЕС и НАТО.

"Българските граждани трябва да са сигурни, че държавата прави всичко в необходимо, за да защити сигурността им и да се справи с феномените на световния тероризъм. Тази сигурност е от първостепенно значение и за целта няма да се пестят ресурси", заяви Даниел Митов.

В началото на февруари в Пазарджишкия окръжен съд, прокурор Нели Попова обяви, че задържаният при спецакцията на ДАНС в Пазарджик религиозен водач Ахмед Муса Ахмед е прекарвал през България бойци от Западна Европа за "Ислямска държава".

Според данните на държавното обвинение, Ахмед Муса и двама негови помагачи са посрещнали босненец с френски паспорт и друг мъж с германски паспорт на граничния пункт Калотина. Настанявали ги в квартал „Изток” в Пазарджик, снабдили единия с автомобил и след кратък престой ги изпращали за Сирия.

АНКЕТА: Опасявате ли се от радикален ислям в България?