Проверки на самоличността на пътуващите от Дания за Швеция бяха въведени като част от мерките за намаляване на миграционния поток към Швеция, съобщи ДПА.

Пътниците трябва да покажат паспорт или друг вид валиден личен документ, за да им бъде позволено да се качат на влакове, фериботи и автобуси за Швеция.
Транспортните компании отговарят за правенето на проверките.

Подобни проверки между двете държави не са практикувани от 50-те години на 20-и век.

Вижте снимки >>

Датската компания оператор на железопътния транспорт ДСБ съобщи, че са въведени 34 контролни пункта на гара Каструп, която обслужва летището в Копенхаген и която е последна спирка преди шведската граница. Тя предупреди за възможни закъснения на влакове.

Проверките се правят, когато пътниците се прекачат на влаковете, които продължават по моста Йоресунд, свързващ Швеция с Дания.

Шведската телевизия съобщи, че в първите седем часа от влизането в сила на мярката (снощи в полунощ) на гара Каструп са били спрени седем пътници, сред които четирима афганистанци без лични карти. Те били върнати на централната гара в Копенхаген.

Хора, които пътуват всеки ден по този маршрут, за да отидат на работа, негодуват, защото пътуването им се удължава.
Шведската министърка за инфраструктурата Ана Йохансон каза, че е наясно за възможните закъснения и за неудобството, което изпитват хората, които живеят от едната страна на границата, а работят от другата, но допълни, че мерките са необходими.

Дания въведе паспортен контрол

Дания въведе днес контрол по границата си с Германия, за да попречи на влизането на бежанци без документи, съобщи днес датският премиер Ларс Льоке Расмусен, цитиран от Франс прес и БТА.

От обяд днес (11 ч. по Гринуич) датската полицията ще извършва избирателни проверки на идващите от Германия.

"Въвеждаме временно граничен контрол, но по балансиран начин", цитира Асошиейтед прес думите на премиера Льоке Расмусен.

Той обеща, че няма да има проблем за обикновените датчани и германци, които пресичат границата.

Засега контролът по границата е възстановен за срок от 10 дни, отбелязва АФП.

"Ако ЕС не може да защити външните граници, ще станете свидетели, че все повече и повече страни ще бъдат принудени да въведат граничен контрол", подчерта премиерът от Либералната партия.

Той предупреди, че ако останалите северни страни възстановят контрола по границите си, може да нарасне броя на исканията за убежище в неговата страна.

Датското правителство вече даде да се разбере, че ще реагира на решението на Швеция за въвеждане на контрол по границата между двете страни.

"Просто реагираме на взето от Швеция решение", заяви датският премиер и подчерта, че "това изобщо не е щастлив момент".

Шенген е важен, заявиха в Берлин


Принципите на Шенген и на свободното движение в ЕС са изложени на опасност, заяви Мартин Шефер, говорител на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

"Свободното движение е изключителна ценност. Шенген е много важен, но е в опасност", подчерта той след решението на Дания да въведе контрол по границата си с Германия.

Вълната от бежанци достигна неочаквани размери от август до ноември. Тя доведе до нарастване на напрежението между Швеция и Дания. В Швеция бяха подадени 163 000 молби за убежище - най-големия брой на глава от населението в ЕС. Дания получи само 18 000 искания за убежище, отбелязва АФП.


*В Шенгенското пространство са 25 държави: Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Естония, Исландия, Испания, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Чехия, Швейцария и Швеция.  В зоната влизат 3 държави, които не са членове на ЕС – Исландия, Норвегия и Швейцария.