На събитие в Индианаполис американският президент предлага намаляване на корпоративния данък на 20% от сегашните 35, в опит да направи американските компании по-конкурентни.

Тръмп даже искал този налог да бъде понижен до 15%. Стигнахме обаче до 20 %, така че това е моето число и аз няма да преговарям по него, каза той.

"Американските работници и американските компании могат да надминат своите чуждестранни конкуренти и да започнат да печелят отново", заяви американският президент.

Той посочи, че иска да намали данъците за средната класа и да направи системата по-справедлива и по-опростена, така че американците да трябва да попълнят само един лист хартия.

Американският президент предлага също да се премахне сегашната седемстепенна скала за подоходния данък от 10 до 39,6% и да се въведе тристепенна скала от 12, 25 и 35%.

Той смята, че новата система ще "върне обратно работните места и богатството, които напуснаха нашата страна".

Тръмп увери, че няма да има лична полза от новия данъчен план на неговата администрация.

"Не, аз нямам полза. Мисля, че ще има много малка полза за богатите хора", каза президентът пред репортери в Белия дом.

Конгресът от своя страна ще има право да повиши данъците на най-богатите американци.

Реформата на данъчната система бе сред водещите предизборни обещания на Тръмп и републиканските му съюзници. В момента те са под засилен натиск да довършат тази задача предвид провала на републиканците да отменят закона за здравно осигуряване, известен като Обамакеър.