Родителите обаче питат на какво основание принудително се събират данъци два месеца преди края на годината, съобщава bTV.

Eдно от децата, върнати вкъщи, е на родители, които дължат 40 лева данък за лек автомобил. "По някакъв начин ние трябва да обясним на детето, не че не е желано в детската градина, а родителите му нямат възможност в момента да заплатят конкретния данък, който е до края на годината. В предучилищна подготовка мe притеснява това, че догодина този материал за нея ще бъде чужд и тя ще изостане още от сега", казва майката.

В повечето детски градини родителите са запознати с общинската мярка още в началото на учебната година. "Ако имаме такива, които са просрочили плащанията си, ги уведомяваме с уведомително писмо и в рамките на две седмици те трябва да си издължат неплатените данъци и такси”, каза Стефка Тодорова, директор на ЦДГ "Райна Княгиня".

Оказва се, че повечето родители го правят.
"Към настоящия момент са просрочени задълженията по три вноски местни данъци и такси...Задължението по четвърта вноска изтича в края на ноември, но тези суми не влизат и не фигурират в протоколите, с които се запознават родителите", обясни Цветомир Енев, началник отдел "Местни данъци и такси", община Велико Търново.

Миналата година само за 2 седмици 70% от задълженията на родители с просрочия са били погасени.