Това съобщи председателят на групата и лидер на "Атака" Волен Сидеров на брифинг в Народното събрание, цитиран от БТА.

Става дума за т.нар. частен фалит, обясни той и посочи, че с този закон се защитава интересът на обикновения човек, който има дългове, да не бъде тормозен заради тях до края на живота.

Изключваме от хипотезата за защита лица, които са недобросъвестни, които са извършили престъпление или административно нарушение, благодарение на което се е получило задължението, обясни Искрен Веселинов.

За да се позове на тази защита, човекът трябва да е работил през три от последните пет години.

Веселинов посочи, че предвидената в закона защита е за срок от десет години и при обявяването й съдът определя несеквестируемото имущество и доходи на физическото лице. От този момент ще спрат да текат всички наказателни лихви, неустойки, които биха могли да бъдат предявени от кредиторите, т.е. разтоварваме длъжника от лавинообразно нарастване на дълга, отбеляза депутатът.

Въвежда се и горна граница за кредити, които могат да бъдат погасени по този начин, тя е от 150 хиляди лева, защото това е сумата за средноголям апартамент, обясни Искрен Веселинов и добави, че законопроектът цели защита на средния българин, а не на кредитния милионер.

Законопроектът предвижда след изтичане на десетгодишната погасителна давност всички необезпечени задължения, които не са разсрочени или отсрочени от длъжника, да се погасяват. Това е поредната стъпка на обединени патриоти за премахване на фигурата на "вечния длъжник", обясни Искрен Веселинов.

Той припомни, че в промените в Гражданския процесуален кодекс са предложили въвеждане на абсолютна давност от десет години за всякакви задължения и това е било подкрепено на първо четене.

Колегата му Христиан Митев уточни, че защитата е за задължения до общо 150 хиляди лева. Това се отнася само за частно-правните задължения и вземания, не и за публичните, тъй като публично-правните отиват за финансиране на държавни и общински органи, които упражняват публични функции, добави той.

Адв. Десислава Филипова в интервю за Дир.бг: Промените в ГПК ще отрежат най-нуждаещите се