Заради направени плащания държавният дълг е намалял с повече от 50 млн. евро през юни спрямо месец по-рано, отчитат от финансовото министерство.

Номиналният размер на дълга е 12,257 млрд. евро, като по-голямата част от него е външен. Съотношението му спрямо брутния вътрешен продукт е 28,7%.

Най-голям дял има дългът на еврооблигациите, емитирани на международните пазари. В тяхната структура е и тройната емисия от месец март от повече от 3 млрд. евро, с част от които бе погасен мостовият заем, изтеглен през декември основно заради КТБ.

Малко над 35% от държавния дълг е от вътрешния пазар.

През юни финансовото министерство не е поемало нови задължения чрез държавни ценни книжа.

Дългът в проценти

По данни на Евростат през първото тримесечие на 2015 г. най-ниско ниво на държавния дълг като процент от БВП в страните от ЕС е отчетен в:

1. Естония (10,5%)
2. Люксембург (21,6%)
3. България (29,6%)

Най-високи нива на дълга са отчетени в:

1. Гърция (168,8% от БВП)
2. Италия (135,1%)
3. Португалия (129,6%)

Въпреки че България е сред трите държави с най-ниско ниво на дълга в процентно отношение, нейният дълг нараства в рамките на година с най-бързо темпо сред всички членки на Европейския съюз.

Според Евростат държавният дълг на нашата страна е скочил в рамките на година (спрямо първото тримесечие на 2014-а) с 10 процентни пункта, следвана от Хърватия (повишение с 6,2 пункта) и Словения (повишение с 4,8 пункта).

Най-солидно понижение на дълга като процент от БВП за периода е регистрирано в Гърция (спад с 5,5 пункта) и Унгария (понижение с 4,7 пункта).

Според правилата на ЕС дългът на държавите членки не трябва да надхвърля 60 процента от БВП. Само 11 страни отговарят на това изискване според Евростат: България, Чехия, Дания, Естония, Латвия, Литва, Люксембург, Полша, Румъния, Словакия и Швеция.