Изпълнявайки предизборните обещания на СИРИЗА и коалиционният партньор Независими гърци, първият заместник-министър на финансите Надя Валавани е поискала оставката на ръководството на фонда, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Преди изборите Гавриил Аврамидис, депутат от партията Независими гърци, подчерта пред ТАСС че неговата партия е за ликвидацията на приватизационния фонд и за одит на държавния дълг.

Трябва да се проверят договорите, довели до разпродажбата на гръцкото държавно имущество, подчерта Аврамидис. При нарушения сделките ще бъдат анулирани.

"Ние сме против приватизационният фонд да бъде посредник на разпродажбата на националното богатство", подчерта той.

Меркел се обяви против отписване на гръцките дългове

Не виждам възможност за по-нататъшно отписване на задълженията на Гърция, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ТАСС.

"Частните кредитори отказаха да направят това, а банките и без това вече опростиха няколко милиарда на Гърция. Не виждам възможност за по-нататъшно отписване на дългове", заяви Меркел пред "Хамбургер абендблат".

Тя напомни, че едно от условията за новия пакет на финансова помощ за Атина е извършването на реформи в страната.

"Европа ще продължи да проявява солидарност с Гърция и други страни, засегнати сериозно от кризата, ако тези страни се стараят да прилагат реформите и да спестяват", подчерта канцлерът.

"Ние, Германия и другите европейски партньори ще изчакаме и ще видим каква програма ще ни предложи новото гръцко правителство", добави тя.

Караманлис отхвърлил офертата на Ципрас за президент

Бившият консервативен гръцки премиер Костас Караманлис отхвърли предложението на управляващата партия СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас да бъде издигнат за кандидат-президент.

Гръцкото издание "Катимерини" твърди, че Ципрас е попитал Караманлис дали е съгласен правителството да издигне неговата кандидатура за държавен глава.

Вестникът твърди, че Караманлис се притеснявал от опасността новата правителствена коалиция начело със СИРИЗА да влезе в тежък сблъсък с европейските партньори.

Анкета: Ще извади ли СИРИЗА Гърция от кризата?