Това обяви пред bTV служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов. Той заяви, че и бившият вече директор на БЕХ Георги Христозов, и всички освободени до момента не са си вършели добре работата.

За сектор енергетика Щонов каза, че заради редица непоследователни решения, вземани през последните 5 до 10 г. ситуацията значително се е влошила.

"Секторът е бил нехайно управляван в продължение на много дълго време. НЕК е основният оператор на регулирания пазар в България. При регулирания пазар токът, който се произвежда в електрическите централи се изкупува на задължителни цени и обем. Реалният дисбаланс в момента се очаква да бъде близо до 1 млрд. лева загуби. Към това трябва да се прибавят и съществуващите задължения на НЕК, които са 2,9 млрд. лева".

Той изчисли, че това прави близо 4 млрд. лева дългове на НЕК и 1 млрд. лв. се натрупва само за 1 година. Когато имаш компания с дългове, които надвишават приходите, говорим за много тежка финансова ситуация, подчерта Щонов.

Според него, за да се излезе от тази спирала надолу, трябва да се вземат тежки мерки. По думите му това, което е липсвало в сектора до момента е последователност.

"Рискът се подценява, взема се решението да се инвестира в голям проект и след 5 или 10 г. се оказва, че този проект се обръща срещу нас. Ако цената на тока се беше вдигала плавно през последните 10 г. всичко щеше да е в баланс", подчерта министърът.

Той каза, че има редица непоследователни и озадачаващи решения, взети от хората, управлявали този сектор в миналото.

Щонов добави, че решението е последователност "и прилагане на тези стъпки, които ще бъдат набелязани и оповестени в скоро време".

НЕК може да плаща само 1/2 от задълженията си

НЕК има пари да изплаща само 50% от задълженията си. Дори да се разплаща при тези 50%, на някои фирми се плаща повече, на други по-малко. В правото на всяка фирма е да решава, в зависимост от нуждите на енергийния баланс на страната, в какви граници може да се регулира този процент. Но интересно е, че фирмите с 90% изплащаемост например, имат зависимост, която е притеснителна, отбеляза Щонов.

Попитан кои са тези фирми, свързани с партии, Щонов каза, че с публикуването на фирмите се дава възможност на обществото да се запознае с тях. Показали сме списък от плащания и голяма част от експертите могат да си направят изводите, каза Щонов.

За тази практика на предишното правителство предупреди вчера и вицепремиерът Екатерина Захариева.

Междувревенно от МИЕ обявиха, че НЕК е платила 53% от електроенергията, която е получила от производителите за първите седем месеца на 2014 г. От данните става ясно, че през първите седем месеца на годината НЕК е задлъжнявала с все по-големи суми, като на 1 януари задълженията са били 885,8 милиона лева, а в края на юли те са достигнали 1,129 милиарда лева.

Най-много средства НЕК дължи на американските централи - "Ей и ЕС - ЗС Марица Изток 1" - над 288 милиона лева, и на "Контур Глобал Марица Изток 3" - над 216,4 милиона лева.

Илко Желязков, член на Съвета на директорите на БЕХ, е освободен и на негово място има друг човек, който ще се впише в регистъра в следващите няколко дни, обяви още Васил Щонов.