"Благодаря на всички парламентарни групи, на всеки един от депутатите, който с гласа си подкрепи споразумението за консултантски услуги при управлението на държавния дълг.

Този акт не беше подкрепа към ГЕРБ и управляващите, а акт за стабилност на държавата. С днешната ратификация не поемаме и лев нов дълг.

В същото време съм длъжен да напомня, че цяла година повтарях, че правителството на Орешарски вдига дефицита. След като сме приели да има дефицит, днес се налага всички да плащаме сметката.

Държа всички да знаят, че правителството полага неимоверни усилия да събере повече пари и резултатите вече се виждат. Въпреки това, дефицитът е 2,5 млрд. лв. Но аз вярвам в реформаторския капацитет на мнозинството.

Приемам критиките, че може би в началото не комуникирахме по най-правилния начин ратификацията, заради това и отложихме с една седмица гласуването.

Радвам се, че днес информационната неяснота беше преодоляна. Обществото очаква от нас стабилност и реформи, затова нека си свършим работата.

Призовавам всички, когато става дума за национални приоритети, да надмогнем тесния партиен популизъм и да се държим отговорно."

Парламентарният вот

До решение на спора относно размера на държавния дълг се стигна в сряда в Народното събрание.

С гласовете на ГЕРБ, РБ, АБВ и ДПС и БДЦ парламентът одобри и на първо, и на второ четене ратификацията на договора за управление на държавния дълг.

От присъстващите 223 депутати "за" гласуваха - 161, "против" - 50, а 12 се въздържаха. Законопроектът беше подкрепен от 82-ма народни представители на ГЕРБ, 32-ма от ДПС, 22-ма от РБ, 12 от БДЦ, 10 от АБВ и трима независими.

Против се обявиха 36 депутати от БСП, един от Реформаторския блок, 11 от "Атака", един от Патриотичния фронт и 1 независим.

Съпротивата на ДПС и АБВ бе преодоляна след обещание на министъра финансите Владислав Горанов поне 2 милиарда лева от направения разчет да не се налага да бъдат ползвани от лимита по рамковата програма за поемане на дълг.

Значителен принос за успешния изход от ситуацията даде и заместник-председателят на МС и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

По време на дебата той спомена и за възможността да подаде оставка, като уточни, че мнението му като вицепремиер и министър на социалната политика за дълга се различаваше от това на парламентарната група на АБВ.