В обръщение по телевизията Ципрас заяви, че публикуваният вчера доклад на Международиня валутен фонд (МВФ) има същия смисъл, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

МВФ прогнозира, че може да бъде необходимо отписване на част от дълга на Гърция, тъй като страната няма да бъде в състояние да го обслужва поради по-нататъшното отслабване на структурните реформи и спад на първичния бюджетен дефицит.

Алексис Ципрас изрази съжаление, че тази позиция на финансовата институция "не бе представена от кредиторите на Гърция по време на петте месеца преговори" за продължаване на финансовата помощ за страната.  

Германия обаче изключи преструктуриране на гръцкия дълг въпреки прогнозата на МВФ.
"По никакъв начин не може да се стигне до заключение (от вчерашния доклад на МВФ), че е необходимо преструктуриране на дълга" на Гърция, заяви Мартин Йегер, говорителят на финансовия министър Волфганг Шойбле.

Йегер допълни, че правителството в Атина е утежнило много положението в Гърция с лошото си управление, откакто бе избрано през януари.

Правителството на Гърция не трябва да очаква, че след провеждането на референдум на 5 юли, Атина ще получи нова финансова помощ, заяви министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле в интервю пред вестник "Билд".

Той поясни, че ако след референдума Гърция поиска подновяване на преговорите, това ще трябва да бъде обсъдено с финансовите министри от еврозоната. Еврогрупата ще подкрепи нови преговори при определени условия. Бундестагът също ще трябва да вземе своето решение. Само тогава можем да започнем диалог, каза министърът.

Какво дължи Гърция до края на 2015 г. и до 2020-а >>

В обръщението си Ципрас отново призова гръцките граждани на референдума в неделя да кажат "не" на ултиматумите. Два дни преди допитването той заяви, че не се решава въпросът за членството на Гърция в еврозоната, а това "искаме ли да следваме политика, която води икономиката на страната към бавна смърт, искаме ли да орежем пенсиите". По думите му политиката на кредиторите води към задънена улица.

Междувременно Европейският фонд за финансова стабилност заяви, че официално Гърция е в дефолт, но това няма да има моментални последици.

Гръцките банки имат "ликвиден буфер" от един милиард евро, но средствата след понеделник зависят от Европейската централна банка (ЕЦБ), заяви председателят на Съюза на банките в Гърция Лука Кацели, цитиран от Ройтерс. Гръцките банки бяха затворени в понеделник за една седмица след провала на преговорите с кредиторите. Ликвидността е осигурена до понеделник, след това ще зависи от решението на ЕЦБ, каза Кацели пред журналисти.

Медиен скандал около Ципрас

Фотоколаж, на който Алексис Ципрас е опрял пистолет в слепоочието си, и надпис "Парите или стрелям" на титулната страница на германския в. "Ханделсблат" предизвика широк международен отзвук. 

"Шантажът на СИРИЗА трудно би могъл да бъде обобщен по-добре", пише в Twitter испанският професор по икономика Хуан Рамон Рало, представител на либералната австрийска школа.

"Титулната страница на "Ханделсблат" би трябвало да провокира. За съжаление обаче, показва само наивността на неговите създатели", критикува обаче главният редактор на браншовото списание "Джърналист" Матиас Даниел.

Гръцките медии също обсъждат изображението. Телевизия "Стар ченъл" я определя като шокираща. 

Кай Дикман, главният редактор на скандалното германско издание "Билд", което в миналото бе особено критично към Гърция, обаче определя колажа като "дяволски прям".

Коментарите на страницата на вестника във Facebook са смесени.

"Не ви ли омръзна да пишете такива боклуци?", пита читател с гръцко име и получава отговор от друг потребител:

"Разбира се, че от грък не може да се очаква обективен поглед върху нещата".

"Стреляй тогава! Само това ще ти кажа", обръща се трети към Ципрас.