Това каза министърът на финансите Симеон Дянков във времето на парламентарния контрол, в отговор на питане на народния представител Любомир Владимиров от "Атака", съобщи БТА.
Отчетените допълнителни положителни ефекти по времето на тази сделка не са съизмерими с негативните финансови резултати от направената размяна, заяви министърът.

Изводите са на база на възложен през 2010 година независим анализ и оценка на сделката от 2002 и 2003 година. Основните изводи на консултанта са, че реализираните замени през този период на част от българския външен дълг не намаляват размера на плащанията по дълга, а водят само до формално намаляване на главницата и изтикване във времето на общото плащане. В резултат на замяната с глобални облигации е реализирана загуба в размер на около 1 млрд. лв.

Миналата седмица от НДСВ заявиха, че сделката с външния дълг не само не е нанесла загуби, но генерира огромни ползи. Според Милен Велчев неостойностените ползи са около 960 млн. лева за фиска и 200 млн. лева за частния сектор.
При замяната на доларови брейди облигации в европейски България загуби значителни пари от валутния курс и лихвения диференциал. За сметка на това формално бе намален външният ни дълг, което доведе до повишаване на кредитния рейтинг.

Направените анализи и сравнението с изменението на кредитния рейтинг на Румъния за същия период не подкрепят лансираната тогава теза за съществено влияние на сделката върху кредитния рейтинг на България, отбеляза министър Дянков.
По думите му след излизането на доклада с изводите експерти от финансовото министерство са мислили върху възможността да бъде предаден на прокуратурата. Юридическата експертиза в министерството обаче заключи, че това едва ли ще доведе до успешен резултат в прокуратурата, защото лесно може да се каже от тези, които го извършиха "сгрешихме във времето", коментира министърът и посъветва народните представители ако виждат възможност за юридически действия да ги предприемат, тъй като докладът е публичен.

ДОСИЕ
Въпросната брейди сделка бе осъществена през пролетта на 2002 г., при което брейди облигации на обща стойност 1.37 млрд. щ.д. бяха заменени за глобални облигации в евро и в долари, или изкупени обратно. Новите книжа са с падеж 2013 и 2015 г.
Втора брейди замяна е от есента на същата година и обхваща брейди книжа за 866 млн. долара. След операцията в обръщение останаха книжа за 2.5 млрд. долара. Тя бяха изкупени до 2005 г.
Парламентът ратифицира сделките. Оттогава те бяха оспорвани многократно заради загубата от неблагоприятно развитие на валутни курсове (замененият дълг бе изцяло в долари) и лихви (при 8% лихвен купон по новите книжа операцията щеше да е печеливша при ЛИБОР поне 5.5%, той обаче падна).
Брейди облигациите бяха емитирани в резултат на сделката по външния дълг от 1993 г. и обхванаха дълг на стойност 8.273 млрд. щ. долара.