Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след регистрацията на листата на „БСП за България“ в 25-та РИК – София град, цитирана от „Фокус“.

По-рано днес премиерът Герджиков обяви, че няма никакво намерение да прави ревизия на дълга, защото не смята да изпълнява партийна поръчка.

 „Мисля, че е важно да се знае истината. Това, че ние го искаме не означава, че и хората в България нямат нужда от тази информация“, каза Нинова.

Според бившия премиер Бойко Борисов не може Кирил Ананиев да ревизира сам себе си, тъй като той като зам.-министър е участвал във вземането на дълга.

Бившият финансов министър Владислав Горанов пък посъветва Нинова добре да изчете отчетите, ако има капацитет за това. Според Горанов всеки може да прочете отчетите на БНБ и да види къде са парите.

След отговорите на Владислав Горанов и Бойко Борисов, Нинова заяви, че е наложително да се каже истината.

„Те взаимно се изключват един друг. Г-н Борисов каза, че тези пари се намират в резерва. Г-н Горанов днес казва, че тези пари са изхарчени за покриване на дефицит, за връщане на стар заем и т.н., т.е. тук има разминаване“, заяви Нинова.

Тя посочи, че трябва да се каже има ли такова нещо, къде са парите, изхарчени ли са и за какво.

Г-н Борисов се опитва типично за него да си измие ръцете със сегашния финансов министър, но аз му припомням, че решението за дълга беше взето от Министерски съвет, оглавяван от Борисов и подкрепено от депутатите на ГЕРБ в парламента. Значи те са отговорни за това“, каза Корнелия Нинова.

Във връзка със съветите, които Владислав Горанов е отправил към БСП да прочетат отчетите на Министерство на финансите, лидерът на партията посочи, че с това той ги подценява:

„В отчетите не пише, кои са посредниците в дълга, при какви комисиони са посредничели, при какви лихви ще го връщаме, на всеки българин по колко се пада да върне от личния си джоб. Мисля, че тази истина е наложителна."

На въпрос дали смята, че една такава ревизия би била обективна, тъй като служебният финансов министър Кирил Ананиев е бил част от правителството на Бойко Борисов, тя отговори, че според нея трябва да я направи външна фирма.

„Външни професионалисти, авторитети в тази област да направят тази ревизия", заяви Нинова и подчерта, че БСП не е назначавало министри в служебния кабинет.

В последния парламент мнозинството на ГЕРБ гласува държавата да вземе допълнителен дълг от 16 млрд. лв. От тях реално са взети 10 млрд. Част от парите отидоха за покриване на депозити във фалиралата КТБ, друга за реакторите в АЕЦ "Белене", а с останалите бе попълнен фискалният резерв.

От ГЕРБ обвиняват БСП, че иска да изтегли и останалия гласуван заем, за да изпълни предизборната си програма.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Горанов срещу Нинова за ревизията на дълга

АНКЕТА: Трябва ли да има ревизия на дълга?