Това заяви на пресконференция Румен Гечев от БСП по повод искането на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов служебното правителство да започне подготовка за емитиране на нов дълг, който да бъде гласуван от следващия парламент.

Гечев даде пример с данните на НСИ за 2014 г., които показват, че по всички пера приходите са по-високи от тези за 2013 г., с изключение на тези в Митниците, които са с 50 млн. лв. по-малко.

Една от причините според негов за по-малкото приходи в Агенция "Митници" е свързана с неудачи в избор на ръководство на агенцията. Други причини са намалението на цените на енергийните носители, проблемите в Украйна и свиването на търговския оборот на България с Украйна, процесите на дефлация.

"Ние сме заложили 2 процента растеж на БВП за 2014 г., сега се движим около 1.5 - 1.6 процента, но винаги втората част на годината е била по-силна", отбеляза той.

Според него има всички основания да се счита, че при добра мобилизация може да се достигне 2 процента растеж на БВП за тази година.

"Текущият растеж на българската икономика е малко над средния показател на ЕС", отбеляза Гечев.

Според него икономическите данни на България не вещаят тежка зима, освен ако Бойко Борисов не е имал предвид някакви метеорологични предсказания.

По думите му при 8 млрд. лв. фискален резерв изведнъж се говори за необходимост от държавен дълг в милиарди левове е немислимо.

"Дали пък няма да се прави връзка между река Искър и Суецкия канал?
", попита иронично Гечев.

Същевременно служебният премиер Георги Близнашки обяви, че актуализацията на бюджета става все по-належаща.

Министър на финансите Румен Порожанов допълни, че оценките и анализите, които извършват неминуемо ще доведат до актуализация на бюджета, която ще внесат в следващото НС.

"Към 15 септември ще започнем актуализацията, така че да бъде с ясна визия за ОП "Околна среда" и ОП "Регионално развитие", каза той.

За актуализация на бюджета се обяви днес и президентът Росен Плевнелиев. Според него приходите и бюджета са "пробити" и без ревизия не може да се мине.

Според Порожанов могат да бъдат спестени около 150 млн. лв. от Инвестиционната програма на предходното правителство, която бе за 500 млн. лв. Става въпрос за обществени поръчки, чийто процедури не са стартирали до 10 юни. Те ще бъдат прекратени.

Кръстосан огън: Идва ли финансова "катастрофа" през зимата