Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп внесе за разглеждане в Конгреса проекта за федерален бюджет за 2018 финансова година, започваща от 1 октомври т.г., предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА. В него са предвидени разходи за 4 094 трилиона долара.

Административно-бюджетното управление (АБУ) на Белия дом посочва в съпровождащите проекта документи, разпространени снощи, че целта на бъдещия бюджет е да положи "нова основа за американското величие" и да извърши завой в политиката на предишната администрация на Барак Обама, като бъде възстановена финансово-бюджетната дисциплина и Америка да тръгне към "пълно погасяване на своите дългове".

Според съставителите на проекта от предишната администрация е наследена "разбита и застойна икономика с над 20 трилиона долара дълг, както и правителство, което изобщо не удовлетворява насъщните проблеми на гражданите".

Според разчетите федералният бюджет трябва да стане балансиран към 2027 г., но за целта ще се наложи съкращение на държавните разходи с 3,6 трилиона долара.

За тази цел първа жертва под ножа е ненавижданата от републиканците програма за всеобхватно медицинско застраховане и обслужване "Обамакеър", прокарана от бившия президент.

Под ножа ще отидат и редица други социални програми, цялостно ще се реформира системата за социално осигуряване, ще се съкращават невоенните разходи в бюджета и значителните средства за помощ на чужди държави.

Директорът на АБУ Мик Малвейни, представяйки проекта, обяви пред журналисти снощи, че само от ликвидирането на "Обамакеър" бюджетът за следващата година ще спести около 800 млрд. долара.

Той посочи също, че рязко ще бъдат съкратени - с 29 процента - разходите за дипломация и програми за помощ за чужбина, включително и военна.

Ще бъде прекратена например програмата за военна помощ за Украйна. Безвъзмездната военна помощ за редица страни ще бъде преоформена като заеми.

Сред малкото сфери, където няма съкращения, е Пентагонът. Разходите за отбраната догодина ще нараснат с около 3 на сто, в сравнение с предложеното от Барак Обама, и ще достигнат 603 млрд. долара, като от тях само за Пентагона отиват над 574 млрд. - увеличение с 4,6 на сто в сравнение със сегашната финансова година.

Нарастват и разходите за укрепване на обществената сигурност и усилване на граничната охрана.

Според Малвейни за 2018 г. е заложен икономически ръст от 3 на сто.

"Жалко е, че предишната администрация не смяташе за възможен ръст, по-голям от 1,9 на сто в течение на следващите 10 години. Ние вярваме, че можем да достигнем ръст от 3 на сто и не смятаме това за фантазия", подчерта Малвейни.