Документът бе подписан от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателите на Коалиция "Обединени патриоти" - Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров, в стаята на ГЕРБ в Народното събрание.

Вижте снимки >>

Записано беше, че кабинетът трябва да изпълни пълен 4-годишен мандат.

Споразумението регламентира начина на взимане на решение, структурата на Министерския съвет и други подробности, които са важни за функционирането и диалога в една парламентарна коалиция, каза пред журналисти Каракачанов, цитиран от "Фокус".

Той уточни, че са фиксирали министър-председател, 4 вицепремиери и 17 министри. Има идея един от вицепремиерите ресорно да отговаря за председателството ни на Съвета на ЕС, но тя не е изрично записана в споразумението.

Коалицията между ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще има политически съвет, който ще се състои от 6 души, съобщи пък Симеонов.

„Решенията ще се взимат с консенсус. Това е демократичното“, подчерта лидерът на НФСБ.

По думите му политическият съвет най-вероятно ще заседава всяка седмица, за да има съгласуваност по всички въпроси, които решава Министерски съвет и политическото ръководство на коалицията.

Симеонов уточни, че разпределението на министерствата ще бъде предоставено на медиите в отделен анекс, който тепърва предстои да се изготви, като прогнозира, че то ще бъде готово в началото на май. По неофициална информация това ще стане на 3 май.

"Идеята ни е, за разлика от предишната коалиция, да няма капсулиране и затваряне на отделни министерства - това ваше, това наше -  а да се играе отборно", коментира пък Сидеров.

„Стигаме до съгласие в политическия съвет и оттам се отива в изпълнителната власт. Това е според нас правилното, постигнахме го и сме доволни от това, защото това означава отборна игра във всеки момент“, допълни лидерът на "Атака".

Той уточни, че в политическия съвет ще влизат освен Бойко Борисов и тримата съпредседатели на ОП, и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Сидеров уточни, че другият, шести член на съвета, също ще бъде определен от ГЕРБ.

Какво пише още в споразумението

Настоящото споразумение се сключва в сложна и пълна със заплахи международна обстановка. Този факт поставя договарящите се страни пред изискването за изключителна и повишена отговорност при коалиционното управление на страната - така започва документът. В него се потвърждава неотклонната евроатлантическа ориентация на страната и развитието й като модерна европейска държава.

Страните си дават сметка и колко важно за България е предстоящото председателство на Съвета на ЕС. Записани са приоритетите, както и задължението месец след встъпването си в длъжност правителството да изготви и детайлна програма за управление с евроатлантически ценности, одобрена първо от Политическия съвет. 

Една от основните политики ще е сигурността на гражданите.

В документа са описани и конкретните механизми на функциониране на МС. При подаване на оставка от вицепремиер, министър или при снемане на политическо доверие, политическата сила, която го е номинирала, излъчва нов кандидат за същата позиция. Ако партньорът в коалицията не предложи друг, премиерът посочва наследника на поста.

Когато консенсус не може да бъде постигнат вътре в мнозинството, се използват всички възможни парламентарни механизми за консултации, диалог, преговори до намиране на общо решение, записаха страните. След постигане на общо решение партньорите се ангажират с подкрепата му в рамките на коалицията. Аргументи или съображения, противоречащи на взетото решение, не се коментират извън рамките на Политическия съвет. Право да изразява позиция от името на Политическия съвет може да бъде делегирано на определено за целта лице, пише още в споразумението.

След подписването Бойко Борисов и Цветан Цветанов отидоха веднага в президентството, където в 10,30 часа държавният глава Румен Радев им връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ.

"Вярвам, че ще отговорите с вашата управленската програма на най-насъщното за народа - доходите", заяви президентът.