В Банско общински съветник иска да стане гражданин на Великобритания, във Велико Търново - на Холандия, във Видин - гражданин на Германия, в Троян - гражданин на Великобритания и в Чипровци - гражданин на Холандия.

Трима кандидат-общински съветници са с двойно гражданство, но при тях водещо е българското гражданство, посочи Нейкова, цитирана от БТА.

ЦИК е регистрирала като наблюдатели досега седем организации с 47 души за местните избори. На една организация е отказана регистрация.

За националния референдум ЦИК е регистрирала за наблюдатели организации с 31 души.

Бюлетините за местните изборите вече се печатат, казаха от ЦИК. След като бъдат отпечатани бюлетините, ще се предоставят на областните администрации и в деня преди изборите ще бъдат разпределени в секциите през общинските избирателни комисии.

Вчера от МС съобщиха, че обществената поръчка за техниката за машинно гласуване е прекратена. Днес обаче председателят на ЦИК е бил уверен от МС, че се прави нова процедура и машинно гласуване ще има. На местните избори се предвижда да има машинно гласуване в 50 секции в София.

В националния референдум за възможността за електронно гласуване се разкриват 309 секции в 45 държави.

Най-много секции са разкрити във Великобритания, САЩ, Испания и Германия. В Централната избирателна комисия (ЦИК) се проведоха консултации за назначаване на СИК в чужбина.

На партиите е даден срок до понеделник, 12 октомври, да направят своите предложения за членове за секционните избирателни комисии.