Силите, сражаващи се с остатъците от "Ислямска държава" в Сирия, са получили негласна инструкция как да постъпват с хилядите чужденци джихадисти, присъединили се към екстремистката групировка, и тя е: убивайте ги на бойното поле, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

При последното си отчаяно сражение в северния сирийски град Ракка около 300 джихадисти, обградени в и около един стадион и една болница, са спорили дали да се предадат, твърдят кюрдски командири на бойните части, които доразгромяват остатъците на ИД.

Последните дни са били брутални: 75 въздушни удара на коалиционните сили за 48 часа и серия от самовзривявания с коли бомби на отчаяни джихадисти, лесно забелязвани на фона на оловно-сивия пейзаж от разрушения на територията, все още оставаща под контрола на ИД.

Никое правителство публично не е изразило някаква загриженост за съдбата на своите граждани, напуснали родината си и присъединили се към армията на джихадистите, участвайки в терористични нападения в страната и в чужбина.

Във Франция - страната, пострадала най-силно от поредица от такива атаки, за които отговорност пое ИД, включително и парижките атентати от 13 ноември 2015 г., министърът на отбраната Флоранс Парли бе сред малцината, изрекли на глас това свое отношение. "Ако джихадистите загинат в тази битка, мисля, че това, ще е най-добрият изход", каза тя по радио "Европа 1" миналата седмица.

Такива са заповедите, твърдят и американците. "Нашата мисия е да направим така, че всички чуждестранни бойци, дошли от други страни в Сирия и присъединили се към ИД, да умрат тук, в Сирия", каза Брет Макгърк, главен американски представител в антиджихадистката коалиция, в интервю за базираната в Дубай телевизия "Ал Аан". "Така че ако те са в Ракка, ще умрат тук, в Ракка", добави той.