Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова по време на кръгла маса на тема "За ускорен репродуктивен демографски ръст", състояла се в Българска търговско-промишлена палата.

Тя посочи като добри модели провеждащите се срещи между български работодателски организации и български младежи, които учат и работят в чужбина. Петрова призова да се акцентира именно в този аспект, за да продължи тази тенденция.

Според нея, за да бъде възродена България, трябва да възвърнем българските ценности и култура и да разработим регионални демографски политики. По думите й възраждането на България трябва да бъде цел на всеки един от нас. Затова е необходимо да се върнем към устоите на българското семейство и уважението към българския учител.

Петрова призова още да се върнем и към корените, създали и възпитали професионално подготвени хора, които през последните 25 години обаче са били принудени да напуснат страната ни.

"Надявам се, че можем заедно, с помощта на българските работодатели, да мотивираме тези хора в най-близо време да се завърнат в своята родина", каза Петрова.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Валентин Йовев подчерта необходимостта страната ни да инвестира най-вече в човешкия капитал.

Председателят на Държавната агенция на българите в чужбина Петър Харалампиев каза, че трябва да се положат усилия за привличане на българите от традиционните български диаспори в Македония, Украйна, Западните покрайнини.