Това реши парламентът с промени в Изборния кодекс на второ четене.

„За“ отпадане на ограничението от 35 секции в страните членки на ЕС гласуваха 81 народни представители, „против“ - 21, а 9 - „въздържал се“, предаде "Фокус".

Ограничението остава в сила за държавите извън ЕС, като то се прави най-вече заради Турция, но ще бъдат засегнати и българите в Швейцария, Норвегия, САЩ, Канада и други страни.

Депутатите окончателно отхвърлиха и възможността в избирателни секции извън страната, с решение на Централната избирателна комисия, взето включително в изборния ден, гласуването с хартиени бюлетини да може да се осъществява с повече от една урна.

По време на дебата преди гласуването секретарят на ПГ на „БСП лява България” Филип Попов обяви, че по никакъв начин от партията му няма да подкрепят промените в Изборния кодекс, които управляващите предложиха. Той попита дали следва законодателно да се разделят и ограничават българите, живеещи в чужбина.

Хамид Хамид от ДПС пък обяви, че тази промяна в изборното законодателство извършва недопустима категоризация на българските граждани. Той предупреди, че ако тя бъде приета, ще се подпишат под жалба до Конституционния съд.

"Принизихте българските граждани даже повече от бежанците", допълни Джейхан Ибрямов.

Зам.-председателят на ПГ на АБВ Мариана Тодорова пък призова за общовалиден критерий за гласуване на българските избиратели в чужбина. Тя също изрази убеденост си, че тази норма ще бъде отменена от Конституционния съд.

Димитър Делчев от Реформаторския блок обаче обяви, че предложението за отпадане на ограничението за повече от 35 секции в държавите-членки на ЕС е добро и правилно. Той подчерта, че Съюзът е нашата общност и това го прави доста по-специален от всички останали държави и е нормално законодателството да прави разлики.

Ограничаването на броя на секциите за страните, които не са в ЕС, е конституционно допустимо, но е политически неразумно, заяви обаче лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той припомни предупреждението си, че секциите за гласуване във Великобритания ще са малко, тъй като там българите в момента имат голям интерес да гласуват заради Брекзит. Кънев обаче подчерта, че заради новите промени за ограничаване на секциите извън ЕС, пак ще трябва да се правят изменения, след като страната излезе от него.

"Не подкрепям никого"

Депутатите решиха и казуса със спорното квадратче в бюлетината "Не подкрепям никого". Запази се сегашната методика за определяне на резултатите на парламентарни избори и вот за общински съветници, при която тези гласове ще се изваждат от общия брой действителни гласове, за да не се повишава 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание. Така те ще бъдат отчитани само при избирателна активност.

Протестният вот обаче ще участва в определянето на крайния резултат на мажоритарните избори - за президент и за кметове.

"Това квадратче трябваше да отпадне, не може веднъж да се брои, друг път да не се брои", възрази и по този въпрос Филип Попов от името на БСП.

Окончателно беше решено още гласуването на изборите за президент, на референдума и за кмет на район "Младост" в София да се осъществява в една секция, а не в две, както беше предвидено до момента. Заради опасенията, че хората ще трябва да се редят на две опашки, в последния момент вчера правната комисия прие поправки.

Промените в Изборния кодекс влизат в сила от деня на обнародването им в "Държавен вестник". В двудневен срок от влизането в сила на измененията ЦИК трябва да определи местата в страните от ЕС, в които ще се образуват избирателни секции, и техния брой.