В 371 секционни избирателни секции в 70 държави гласуват нашите съграждани в чужбина.

Броят на гласувалите в Турция към 13.00 часа е нараснал до 13 816, към 10.00 часа те бяха 5000. Това съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев. В Германия към 13.00 часа са упражнили вота си 2296 души, във Великобритания - 3256, в Гърция - 1410, в Испания - 1672, и във Франция - 1138.

Началото на изборния ден

Избирателната активност в Турция е близка до тази от президентските избори през ноември миналата година. Вотът там засега протича без инциденти. Според първите междинни данни от генералното ни консулство в Истанбул до 10.30 часа броят на гласувалите в областите, за които то отговаря, са близо 2900.

Става въпрос за 18 от 35-те секции в Турция. Те се намират в самия Истанбул, в Бурса, в Коджаели и в Ялова. В осемте секции на Бурса са гласували около хиляда души. Драстичното намаляване на броя на секциите, с повече от сто в сравнение с парламентарните избори през 2014 година, води до голяма активност, но не по принцип – брой на пуснати бюлетини, а на придвижването на избиратели между различните общини в Истанбул.

С автобуси и микробуси в генералното консулство пристигат изселници от Авджълар, Есенюрт, Карач и други квартали. Опашката на улицата пред дипломатическото ни представителство не пада под 50-60 души.

Недоволство сред някои избиратели предизвиква сравнително бавният ход на процеса на гласуване, както и задължителното попълване в помещенията на избирателните секции на изискваните от закона декларации от онези, които не са заявили предварително, че ще гласуват.

При засилен интерес преминава гласуването за българските парламентарни избори в Димитровград в Република Сърбия. В населения предимно с етнически българи град освен местните гласуват и доста хора, които са на екскурзия в района.

При добра активност българите във Великобритания гласуват вече три часа в предсрочните парламентарни избори. Пред избирателната секция в лондонския квартал "Баркинг" обикновено по избори се образуват големи опашки, тъй като това е район с по-компактно българско население. Този път опашки обаче няма.

Тази година ЦИК разреши да направим две секции тука при нас. Секциите са от по седем членове и процесът върви много по лесно, обясняват наши сънародници. Още в седем часа е имало около 50 човека, които обаче са били обслужени бързо поради стройната организация, допълват те.

По две секции тази година са отворени и в още два квартала на Лондон – "Тотнъм" и "Стратфорд". Изборите иначе протичат нормално. Засега не се съобщава за нарушения и нередности.

В Германия са разкрити 13 секции в 8 населени места. Въпреки рекордния брой подадени заявления за гласуване в Германия – над 2700, заради отказ от германските власти и на тези избори допълнителни секции не бяха разкрити. Българските граждани ще могат да гласуват в три секции и в Берлин, и в Мюнхен, в две секции – във Франкфурт, както и в Дармщат, Хамбург, Магдебург, Щутгарт и Мюнстер.

Над 300 души са гласували до 12.00 часа българско време в трите секции, разкрити в Генералното консулство в Мюнхен. В две от секционните комисии са сложени допълнителни кабини за гласуване. Декларациите се попълват на място в изборните помещения. Няма образувани опашки, а гласуването отнема няколко минути.

В Италия се очаква повишен интерес за гласуване от българските граждани. Избирателните секции са 12, с три в повече от изборите за президент през 2016 година. Интересът е повишен и той ще намери отражение по цялото протежение на Апенините, както следва: в посолството в Рим, две секции в Генералното ни консулство в Милано, по една в Римини, Сиена, Флоренция, Понтедера край Пиза, Неапол, Кастеламаре ди Стабия, Бари, Фоджа и Сант Еуфемия д’Аспромонте – селище с около 4000 жители, от които около 200 души са българи, намиращо се в южната област Калабрия.

Общо 810 българи в Испания са гласували към 9 ч. в 38-те секции, разкрити за парламентарните избори на територията на цялата страна. 421 от тях са упражнили правото си на вот в 27-те секции към Консулски окръг Мадрид. Останалите 389 души са пуснали бюлетини в 11-те изборните секции, които са към Генералното консулство във Валенсия.

Две избирателни секции има в Малта – в градовете Бурджиба и Сейнт Джулиан.