По думите му вратички в закона и корупция позволяват неправомерни назначения в администрацията.

"Само за последната година в администрацията над 1700 души са назначени без конкурс и със заобикалки на закона, използвайки вратички в съществуващия. Мандатните длъжности се заемат без конкурси, защото политическият орган може да не се съобрази с резултатите от него", обясни Танев пред БНТ.

Той е зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси и един от вносителите на проекта за промени в Закона за държавния служител.

По думите му в държавната администрация работят близо 100 000 души.

"Има 2 вратички, които съществуват повече от 10 г. Всички партии, които са управлявали, са се възползвали от тях. Първата е с назначаване на непълно работно време – примерно 7 ч. или 7 ч. и половина. Това назначаване е без конкурс. След известен период - може месец, а може и 3 дни, тези служители се прехвърлят на други свободни длъжности в администрацията. Тоест има хоризонтална проводимост и много тежка корупция", каза Танев.

Вторият начин за влизане в държавната администрация без конкурс бил, когато служител е назначен на място, където служителят отсъства дългосрочно.

Според Танев половината от администрацията, която е новоназначена, минава през тези две вратички.

По думите му между първо и второ четене на закона ще бъдат предложени допълнителни мерки за затягане на правилата чрез въвеждане на т.нар. "централизирани конкурси", чрез които процедурата ще бъде отделена от органа по назначаване.
РБ предложи вчера да се разшири кръгът на чиновниците, назначавани задължително с конкурс.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев каза, че така реформаторите отговарят на обвиненията на БСП и ДПС за преяждане с власт.

Междувременно от БСП-Лява България избраха нов подход и вместо да четат списъци с уволнени чиновници, доведоха в кулоарите на парламента част от освободените от новата власт.
В случая става дума за уволнени служители от област Благоевград, които бяха представени на журналистите от Кристиян Вигенин, депутат от района, предаде БГНЕС.

"Става дума за подготвени хора, които работеха добре, защитаваха обществения интерес, но днес вече не са на работа - на тяхно място има хора със съмнителни качества, съмнително образование и съмнителен резултат от своята предишна работа", обясни той.

Пред медиите застанаха Пламен Ботев, директор на ВиК - Разлог, на чието място е назначен бившият директор, Юлия Янчева, която е била директор на областната инспекция по труда, както и уволненият шеф на МБАЛ Благоевград д-р Владимир Пандев.

Пандев обяви, че здравният министър Петър Москов си е позволил да издава присъди, въпреки че при всички проверки на МБАЛ Благоевград не е констатирано нарушение и няма административен акт срещу него.

Според него причина за уволнението е фактът, че министърът е станал защитник на частни интереси в болницата - Москов е застанал на страната на частна структура за кардиоинвазивни процедури, която Пандев е искал да премахне.
За целта била проведена поръчка и сключена сделка за закупуване на апаратура, която да замести частната лаборатория.

Пандев вече се закани да съди здравния министър.