Той настоява за по-сериозни санкции и присъди - два пъти по-големи от тези на обикновените хора, „за да може всички останали да имат едно наум, когато си помислят да злоупотребяват с поста си“, предаде Дарик радио.

„В момента те, с тяхното поведение, фактически наливат вода в чужда мелница - в мелницата на тези, които са противници на проверките, извършвани от държавата, на хората, които искат анархия и беззаконие, и тероризират всички останали", коментира Симеонов задържането на двамата служители от Агенцията по безопасност на храните в Бургас.

В петък те бяха хванати при получаване на подкуп от 500 лева от собственик на ресторант в Несебър. Проверка установила, че инспекторите Мая К. и Петър А. от отдел „Контрол на храните“ са декларирали, че по собствено желание са готови да работят в извън работно време в полза на държавата. Така станали доброволци в оперативния щаб за противодействие на нарушенията в туризма, координиран от Симеонов.

„Грозно и недопустимо. Ако наистина са се писали доброволци, те не са го направили от чувството да съдействат на държавата, а да изкарат някой лев. Спрямо такива - никакъв компромис. Аз ще настоявам, не само да бъдат уволнени, но и да си понесат цялата отговорност“, закани се вицепремиерът.

Според него обаче не бива от изолирания случая да се правят обобщения за цялата дейност на държавните служители, ангажирани с проверките.

„Не мога да кажа, че това ще компрометира дейността на всички тези стотици хора, които работиха. Защото аз съм видял не малка част от тях как работят, рисковете, на които се подлагат, изпитанията, трудностите, които преодоляват. Но във всяко стадо си има черни овце. И не съм съгласен да слагаме всички под един знаменател и да казваме, че това е масова практика“, допълни Симеонов.

Той подчерта, че очакваните приходи от туристическия бранш в държавната хазна тази година ще бъдат с 350-400 милиона по-големи, отколкото миналата година.

„Това са си живи пари, пари в държавния бюджет, които са изтръгнати от сенчестия бизнес“, коментира Валери Симеонов.

Вицепремиерът обеща, че обобщените резултати от инспекциите на държавните институции в курортите ще бъдат огласени в края на септември.