Това съобщи ДПА, като се позова на информирани европейски източници.

Китай не е склонен да успокои европейските безпокойства в документа за търговията, който ще бъде подписан на двудневния форум в Пекин, посочиха източниците.

Форумът, който започна днес, е насочен към развитието на китайската инициатива "Един пояс - един път" за изграждане на търговска и инфраструктурна мрежа в Евразия и Африка.

Европейските делегати са обезпокоени във връзка с прозрачността, обществените търгове и международните стандарти за защита на обществената и околната среда, изтъкнаха източниците.

Повечето западноевропейски страни са изпратили в Пекин министри и други по-нископоставени представители като знак за колебанията им по отношение на китайската инициатива, която критикуват за липса на прозрачност и на формална структура, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Сред участниците във форума обаче са гръцкият премиер Алексис Ципрас, чешкият президент Милош Земан, президентът на Швейцария Дорис Лойтхард, предадоха агенциите.

Британският министър на финансите Филип Хамънд заяви днес в Пекин, че Великобритания е естествен партньор на Китай в китайската програма Нов път на коприната, предаде Ройтерс.

Великобритания, която миналата година реши на референдум да напусне ЕС, има амбицията да прави повече търговия, а не по-малко, изтъкна Хамънд при откриването на форума.

Делегация от Северна Корея участва във форума в Пекин, предизвиквайки критиките на Съединените щати заради ядрените и ракетните програми на Пхенян, посочва ДПА.