Американският всекидневник сочи и името на лобиста, това е бившият сенатор Боб Дол, действал като чужд агент за правителството на Тайван.

"Той е работил зад кулисите през последните шест месеца, за да организира контакт на високо равнище между тайвански представители и новоизбрания американски президент", пише "Ню Йорк таймс".

Кулминацията в усилията на Дол беше миналата седмица – Доналд Тръмп проведе телефонен разговор с тайванския президент Цай Инг-уен.

Последва новина, която показва, че интересът на бъдещия стопанин на Белия дом към Тайван не е толкова случаен, колкото изглеждаше първоначално. Представител на Тръмп се появи публично в "Република Китай", т.е. на острова, който Китай смята за своя територия.

Дол, който е лобист от адвокатска кантора в столицата Вашингтон, се е свързал с екипа по кампанията и прехода на президентската администрация на Тръмп, за да организира серия от срещи между новоизбрания държавен глава на САЩ и представители в Тайван.

Това сочат документи, подадени миналата седмица в американското Министерство на правосъдието.

От месец май до октомври т. г. компанията на Боб Дол е получила 140 хиляди долара за извършената дейност.

Би Би Си: Влияние на ястребите

Дали Тайван е разменна монета на Тръмп за Китай?, пита от своя страна наблюдател на Би Би Си.

Той припомня, че разговорът на новоизбрания президент с Цай Инг-уен е "безпрецедентен пробив в протокола, който поддържа "политиката на един Китай", а тя сочи, че Тайван е част от Китай, не е независима страна".

Тази политика е разработена през 70-те години при президента републиканец Ричард Никсън и от 1979 г. е основа на американо-китайските отношения.

Покрай Тайван още по-остро се поставя въпросът дали Тръмп ще следва реално предизборните си заричания за по-твърда линия спрямо Пекин.

В САЩ експерти и политици отдават "тайванския" жест на Тръмп на незнание и на склонността му към импровизирана дипломация.

"Не мисля, че зад това има каквато и да било стратегия", казва влиятелният конгресмен демократ Адам Шиф, цитиран от Би Би Си.

Обаче - допълва британската медия - доста съобщения говорят за влиянието на "ястреби" по отношение на Китай, както и на тайвански привърженици сред съветниците на Тръмп.

"Мисля, че (телефонният контакт) е бил предварително уреден и преднамерен, и че Доналд Тръмп е знаел за какво става дума", казва експертът Уолтър Ломан, от консервативната фондация "Херитидж".

Ломан смята, че стъпката на Тръмп не е признаване на Тайван, а просто уреждане на взаимодействието на САЩ с острова. Отделен е въпросът дали Пекин ще я види по този начин.

Други експерти смятат обаче, че новоизбраният президент ще се опита да използва Тайван като разменна монета и дори като лост, за да издейства по-добри условия в икономическите отношения с Китай, които бяха сред акцентите в цялата ми предизборна кампания.