Инвестициите в проекта са на стойност почти 145 милиона долара. Корабът ще е с дължина 269 метра и ширина 29 метра, предаде агенция ТАСС, цитирана от БТА.
 
За разлика от оригинала, дубликатът на парахода няма да плава, а ще остане неподвижен в един от водоемите на окръг Даин (провинция Съчуан, Югозападен Китай). Идеята на авторския проект е новият "Титаник" да се превърне в туристически атракцион за региона.

Вътрешният интериор също ще имитира разкошната украса във викториански и ренесансов стил на "Титаник". Избрани са корабостроители и дизайнери, които да пресъздадат всеки детайл, включително театъра, каютите от първа класа, басейна и разкошната бална зала. За целта компанията ще привлече технически специалисти от САЩ и Великобритания.

Интересен факт е, че отделните елементи от конструкцията на кораба ще бъдат построени в провинция Хубей и после ще бъдат доставени в Съчуан за окончателен монтаж.

Проектът се финансира от компанията "Съчуан Стар енерджи инвестмънт груп" и има за цел да съживи туристическия отрасъл в региона.

"Титаник" е най-големият кораб на времето си, но още в първия си рейс претърпява корабокрушение в нощта на 15 април 1912 година при сблъсък с айсберг. Тогава загиват от 1495 до 1635 човека. Отломките на кораба, които са на дълбочина 3700 метра в северната част на Атлантическия океан, са открити през 1985 година.

Впоследствие изследователи от цял свят предприемат многобройни подводни експедиции за изследвания на плавателния съд, в резултат на които са извадени хиляди артефакти.