Двете най-големи икономики в света са на ръба на търговска война.

Митата ще бъдат наложени само след период на консултации - мярка, която ще даде възможност на лобисти и законодатели да "разводнят" предложения списък с целеви внос, който достига до 1300 продукта.

Освен това Китай ще има възможност да отговори на действията на Тръмп, което намалява опасността от незабавни ответни мерки от Пекин.

Тръмп започна с мек тон изложението си. Възприемам ги като приятели, заяви американският президент.
Говорихме с Китай и сме в процес на преговори, каза Тръмп, като допълни, че загубата на работни места от нечестна търговия е една от причините той да бъде избран през 2016 година.

САЩ имат търговски стоков дефицит с Китай на стойност 375 милиарда долара.

Тръмп съобщи, че е поискал от китайски представители незабавно да бъде намален търговският дефицит със 100 милиарда долара.

Службата на постоянния търговски представител на САЩ ще представи списък от продукти, които могат да са обект на митата, предимно от високотехнологичния сектор. След това ще има 60 дни консултации преди окончателните решения да влязат в сила.

Заместник-директорът на американския Национален икономически съвет Евърет Айсенстат каза преди подписването на документа, че много от сферите, които ще бъдат засегнати от митата, "са тези, в които Китай се опитва да спечели предимство чрез нечестни придобивания и насилствен трансфер на технологии от американски компании".

По думите му Тръмп също така ще разпореди на финансовото министерство да предложи мерки, които да ограничат китайските инвестиции в САЩ.

Ответните мерки на Пекин


Китай
е "силно разочарован" от решението на американския президент Доналд Тръмп да предприеме търговски санкции срещу Пекин, но няма да се отдръпне от евентуална търговска война със САЩ, заяви китайското посолство във Вашингтон, цитирано от Ройтерс.

"Ако САЩ започнат търговска война, Китай ще се бори докрай, за да защити легитимните си интереси с всички необходими мерки", каза посолството.

В отговор Китай обяви, че планира да наложи мита върху американски внос на стойност до 3 милиарда долара.

Китайското министерство на търговията каза, че Пекин обмисля 15-процентно мито върху американски стоки, включително сушени плодове, вино и стоманени тръби, и 25-процентно мито върху продукти от свинско месо и рециклиран алуминий.

Китай е съставил списък със 128 американски стоки, които може да бъдат засегнати, ако двете страни не успеят да се споразумеят по търговските въпроси.