Ден след като загуби близо 9 на сто от стойността си, основният индекс на борсата в Шанхай падна с още 7.63 процента, предаде БНР. Инвеститорите са обезпокоени от признаците за икономическо отслабване на Китай, който е вторият по големина вносител на стоки и услуги в света.

Затова вчерашният срив в Шанхай повлече надолу и акциите в Европа и Съединените щати.

Индексът Dow затвори със спад от почти 600 пункта, след като се търгуваше с между 300 и 700 пункта по-ниско в минутите преди затварянето на борсата.

Основният индекс S&P 500 също завърши с понижение от почти 80 пункта, след като технологичният сектор не успя да задържи слабите си печалби. Индексът загуби за кратко 100 пункта при отварянето, присъединявайки се към останалите основни индекси на негативна територия.

Тази сутрин обаче Токио, Хонконг и още няколко азиатски борси възстановиха част от вчерашните си загуби.

Цените на петрола леко се повишиха в сутрешната азиатска търговия след вчерашния черен ден на световните пазари в резултат на засилващите се опасения за бъдещето на китайската икономика, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Американският лек суров петрол с доставка през октомври повиши цената си с 37 цента до 38,67 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса. Вчера цената на същите контракти спадна с 2,21 долара - най-ниската стойност от февруари 2009 година.

Лондонският сорт Брент от Северно море днес поскъпна с 44 цента до 43,13 долара за барел, след като вчера котировките му се понижиха с 2,80 долара до най-ниската стойност от март 2009 година.

Поевтиняването на петрола се отрази на котировките на акциите в енергийния сектор, които бяха сред най-големите губещи от индекса S&P 500 вчера на Уолстрийт, отбелязва АП.