Президентът на САЩ направи това от съображения за националната сигурност, съобщи говорителката на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от ДПА и БТА.

Китайската корпорация "Кениън бридж кепитал партнърс" искаше да придобие базираната в Портланд, щата Орегон, компания за полупроводници "Латис" за 1,3 млрд .долара.

Тръмп подписа заповедта, забраняваща сделката, мотивирайки се с рядко прилаган член на отбранителен закон, който позволява на президента да блокира сливания на фирми по съображения за националната сигурност.

Според Ройтерс решението на Белия дом е ясен сигнал към Пекин, че Вашингтон няма да допусне сделки в сферата на технологии, които могат да имат потенциално военно приложение.

От двете компании засега не отговарят на искания за коментар.

Китай междувременно създаде „черен списък“ за компании, нарушаващи строгите нови правила за инвестиции в чужбина, който е част от по-широка кампания срещу рисковите инвестиции извън китайските граници, предаде Ройтерс, цитирана от "Фокус".
Агенцията се позова на публикации в китайската преса.

Жанг Хуантенг, служител в държавната агенция за планиране – Народната комисия за развитие и реформи – заяви, че следващия месец ще бъдат разкрити детайли за процеса на поставяне в „черния списък“ и какви наказания ще понасят компаниите попаднали в него.

Миналия месец, Китай прие нови правила за придобиването на имущество в чужбина, след ожесточена кампания, провеждана от края на миналата година, срещу, както Пекин ги нарича, „ирационалните“ инвестиции в икономически сектори, като недвижимите имоти, шоу-бизнеса и спорта.

„На предприятията поставени в „черния списък“, няма да им бъде забранявано да инвестират в чужбина, но ще понесат наказание, влизайки в списък на „непочтените“ за регулаторите“, поясни Жанг.