Освен това Си казал на Тръмп, че Китай се противопоставя на всякакви действия, които са в разрез с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН,

В телефонен разговор с американския президент китайският лидер заявил също, че всички страни трябва да избягват действия, които водят до нарастване на напрежението, посочила държавната китайска телевизия, съобщиха Ройтерс и БТА.

Японският премиер Шиндзо Абе също е разговарял с Доналд Тръмп. Двамата  настояват Пхенян да прояви сдържаност в момент, когато напрежението в района се засилва заради разработването на севернокорейската ядрена и ракетна програма.

Абе каза това пред журналисти, като напомни позицията на Тръмп, че всички варианти за действия към Северна Корея са на масата.

Съединените щати изпратиха самолетоносача "Карл Винсън" заедно с ескортни кораби във водите на Корейския полуостров. Пхенян заяви, че е готов да потопи самолетоносача, напомня Ройтерс.

В израз на солидарност два японски миноносеца се присъединиха към групата американски бойни кораби.

Северна Корея на свой ред заяви, че е готова да потопи американски самолетоносач, за да покаже военната си мощ.

Вестник. "Нодон синмун", орган на управляващата в КНДР Корейска трудова партия, сравнява самолетоносача "Карл Винсън" с "гнусно животно" и заявява, че един удар по него би бил "реален пример, за да покажем силата на нашата армия".