Китайският флот вероятно ще получи значително финансиране при предстоящото приемане на бюджет за отбраната, защото Пекин се опитва да противодейства на американското господство по море и да подобри собствените си възможности за прилагане на сила в целия свят, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Китайският флот играе все по-важна роля през последните месеци. Първият китайски самолетоносач премина покрай самоуправляващия се Тайван, а нови китайски бойни кораби се появяват на отдалечени места.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп притеснява Пекин с непредвидимия си подход по важни за Китай въпроси като Тайван и Южнокитайско море.

Тръмп обеща да построи много кораби и Китай се стреми да намали преимуществото, което военноморския флот на САЩ притежава пред неговите сили.

"Китай се опасява, че Тръмп в крайна сметка ще се обърне срещу тях, защото е непредвидим, и се подготвя", заявява пожелал анонимност дипломат от азиатска страна, пребиваващ в Пекин.

Китай не съобщава колко харчи за флота си. Според дипломати съобщените общи разходи за отбрана за 2016 г., възлизащи на 954,35 милиарда юана (139 милиарда долара) вероятно са занижени.

Очаква се бюджетът за отбрана за тази година да бъде съобщен следващия месец на годишната среща на парламента, отбелязва Ройтерс.