Стратегията "Един пояс - един път" ще продължи с десетилетия и за Сърбия е изключително важно, че постигна близко сътрудничество с китайското държавно ръководство, оценяват специалисти, цитирани от белградския вестник "Данас" и БТА.

Макар да ни делят 10 000 километра, Сърбия и Китай никога не са били по-близки. Ние бяхме страната, която подписа най-много договори, не меморандуми за разбирателство, а най-много договори, заяви премиерът Александър Вучич в Пекин, изразявайки надежда, че гражданите скоро ще почувстват ефекта от добрите резултати.

Подписите под тези договори задвижват строителството на пътища по Коридор номер 11, от Белград към южната част на Адриатическо море. Китайски и сръбски компании ще работят съвместно и за модернизирането на бързата железница от Белград до Будапеща благодарение на заем от китайската "Ексим банка". Така за първи път сръбски влакове ще могат да се движат със скорост 200 км в час.

В края на юни започват работите по така наречената средна отсечка от Стара Пазова до Нови Сад, а още утре в Белград започваме да преговаряме за втората китайска отсечка от Нови Сад до Суботица, т.е. до държавната граница. Очакваме първата отсечка да бъде завършена до три години, каза Душан Гарибович, изпълняващ длъжността генерален директор на инфраструктурата на "Сръбски железници".

Приятелството между двете страни е голям шанс за Белград, който очаква прилив на китайски инвестиции. След няколко седмици в сръбската столица започва изграждането на китайски културен център, допълва "Данас".

Директорът на сръбската правителствена Служба за Косово и Метохия Марко Джурич предупреди, че са минали четири години от подписването на споразумение за създаването на Съюз на сръбските обищини, а той още не е формиран, пише също "Данас".

"Сега някои от тези албански партии обещават, че никога няма да допуснат формирането на Съюз на сръбските общини, ако победят на изборите", каза Джурич. Той заяви, че всичко, за което е била отговорна държавата Сърбия, е изпълнено, и твърди, че албанските лидери се опитват да "купят" отделни сръбски представители. "Правят го, за да получат подкрепа за формиране на армия на Косово и за промени в конституцията, за да се намали обемът на правата, които имат сърбите", каза той.

Джурич твърди, че отделни по-малки политически организации на сърбите в Косово са финансирани директно от Прищина. "Единствено Сръбската листа защитава интересите на сърбите в Косово", заяви той.

Президентът на Сърбия Томислав Николич ще бъде днес на работно посещение в Беларус, където ще се срещне с президента Александър Лукашенко, който ще му връчи Държавната награда на Република Беларус - орден за Приятелство между народите, съобщава сръбският печат.