Студентските лидери заплашват, че ще разширят протестите, ако исканията им за оставката на главния администратор на Хонконг и за изтегляне на изборната реформа не бъдат изпълнени до сряда, когато е националният празник на Китай.

ДПА и АП посочват, че протестите тази нощ са преминали мирно, а полицията е проявявала сдържаност, предаде БТА.

Властите съобщават обаче, че училищата в някои части на китайския специален административен район Хонконг ще останат затворени от съображения за сигурност, десетки автобусни линии са анулирани, а някои спирки на метрото в зоните на протести са временно премахнати.

Над 40 демонстранти пострадаха при сблъсъци с полицията вчера. Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращите.

Активистите от движението Occupy Central ("Окупирай центъра") настояват за провеждането на преки избори за ръководител на местната администрация през 2017 г. През юни бе проведен онлайн референдум по този въпрос, в който взеха участие 800 000 души. Пекин не призна референдума и заяви, че той няма сила.
След това в Хонконг започнаха демонстрации с изискването за промяна на избирателната система, които продължават вече пети ден.

Главният администратор на Хонконг Лян Чжънин призова днес за незабавно прекратяване на протестите, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Основателите на (протестното движение) "Окупирай центъра" казаха на няколко пъти, че ако движението стана неконтролируемо, ще призоват за слагане на неговия край. Сега искам от тях да изпълнят своето обещание и да сложат незабавно край на кампанията си", каза Лян в 15-минутно изявление.

Движението "Окупирай центъра" побърза да отхвърли призива.

"Ако Лян Чжънин подаде оставка, тази окупация ще бъде прекратена, поне временно", заяви един от лидерите на движението.

Китай увери властите в Хонконг в пълната си подкрепа за тях срещу "незаконните протести" в бившата британска колония, предаде Франс прес. Поддържаме напълно правителството на специалния административен район, за да се справи с проблема, породен от незаконните дейности, каза говорителката на китайското министерство на външните работи Хуа Чунин.

Междувременно британският премиер Дейвид Камерън изрази дълбоко безпокойство за сблъсъците в Хонконг. Попитан по телевизия Скай нюз дали е негов дълг до говори за събитията в бившата британска колония, той отговори лаконично: "Разбира се. Чувствам дълбоко задължение."

Китай управлява Хонконг по формулата "една страна, две системи", съгласно която градът има автономия, на която не се радва никоя друга административна единица в континенталната част на страната, с крайна цел всеобщи преки избори за главен администратор, припомня Ройтерс.

"Когато постигнахме споразумение с Китай (Великобритания върна Хонконг на Китай през 1997 г.), имаше детайли в него за това колко е важно да бъде дадено на народа на Хонконг демократично бъдеще в рамките на този подход (една страна, две системи), който разработихме с Китай, така че, разбира се, съм дълбоко обезпокоен и се надявам, че този въпрос може да бъде решен", каза още Камерън.

Хонконгските продемократични протести привличат все по-голяма международна подкрепа, допълва ДПА. От неделя симпатизанти организираха демонстрации в Тайван, Малайзия, Австралия, Великобритания и САЩ, заяви организацията "Обединени за демокрация: глобална солидарност с Хонконг". Планират се още акции в Нова Зеландия, Япония, Германия и Швейцария в подкрепа на протестиращите.